Zadah iz usta: Uzroci, liječenje i kućni lijekovi

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Petina do četvrtina svjetske populacije privremeno pati od jasno uočljivog lošeg zadaha, 6% svih ljudi čak i stalno. Loš zadah nije samo neugodan za one oko vas, može biti podmukao za one koji su pogođeni. Jer nos se brzo navikne na mirise i onda ih više ne percipira. Nije neuobičajeno da loš zadah ukazuje na bolesti područja usta. Uzroci mogu biti različiti i više od 86% su u usnoj šupljini. Drugi najčešći uzrok su problemi u području uha, nosa i grla, koji pogađaju otprilike jednog od dvanaest pacijenata. S godinama se broj oboljelih od halitoze povećava i podjednako pogađa muškarce i žene.

Koji su uzroci lošeg zadaha?

Općenito, loš zadah se dijeli u dvije glavne kategorije.

Prolazna halitoza

Privremeni loš zadah obično je povezan s prehranom i javlja se, na primjer, nakon jela određene hrane poput češnjaka ili luka. Pušenje također može potaknuti prolaznu halitozu. Začudo, post ili slične ekstremne dijete također mogu imati štetan učinak na zadah. Ovdje je izostavljeno prirodno "čišćenje" uzrokovano povećanim stvaranjem sline tijekom jela i "funkcija brisanja" jezika. Uzroci takozvanog "jutarnjeg daha" leže s jedne strane u nedostatku samočišćenja tijekom spavanja. Tome pridonose smanjeno lučenje sline, smanjeni pokreti jezika ili suha usta. Prolazni i jutarnji loš zadah brzo nestaju i nikako se ne mogu poistovjetiti s pravim zadahom iz usta.

"Pravi" loš zadah

Uzroci lošeg zadaha iz usta često se nalaze u usnoj šupljini (intraoralno) - mogući uzročnici su i loša oralna higijena, gljivične bolesti, tumori i apscesi. ORL bolesti su među najčešćim uzrocima izvan usta (ekstraoralno) - tonzilitis i upala paranazalnih sinusa ili grla. Međutim, prema ORL liječnicima, loš zadah rijetko je ORL problem.

Drugi, ekstraoralni uzrok - difterija - je infekcija gornjih dišnih putova. Često ga prati neugodno-sladak miris.

Ponekad lijekovi uzrokuju loš zadah, na primjer ako utječu na lučenje sline ili sadrže sumpor.

Opće bolesti su još jedan uzrok neugodnog zadaha - dijabetes, bronhitis, upala pluća, upala jednjaka, želuca ili pluća, bolesti jetre i bubrega. I ovdje uzrok može biti poremećaj crijevne flore.

Smanjeno lučenje sline također može potaknuti pravu halitozu. Uzroci uključuju sistemske bolesti, lijekove (npr. antiparkinsonike) ili uništavanje žlijezda slinovnica zračenjem tijekom liječenja raka.

Kod starijih proteza ili aparatića često se osjeti specifičan miris. To se može dogoditi ako postanu "zasićeni" tvarima koje uzrokuju neugodan miris ako se ne očiste pravilno.

Što možete učiniti protiv lošeg zadaha?

Četkica za zube, pasta za zube, zubni konac ili četkica za zube, strugalica za jezik, vodica za ispiranje usta - sredstva za dobru oralnu higijenu dobro su poznata i već su detaljno opisana u našim drugim člancima. Naravno, dio toga je i profesionalno čišćenje zubi.

Koji kućni lijekovi stvarno pomažu protiv lošeg zadaha?

Neki kućni lijekovi poput zrna kave, lišća peršina ili đumbira nude brzu i barem privremenu pomoć protiv privremenog lošeg zadaha. Prirodni jogurt i vodice za ispiranje usta vodom s limunom ili limetom također su popularni saveznici u borbi protiv lošeg zadaha. Međutim, ovi lijekovi su gotovo neučinkoviti protiv "prave" halitoze, koja može biti uzrokovana bolešću. Ovdje samo liječnik može pomoći i pravilnom dijagnozom započeti odgovarajuće liječenje.

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni