Njega otečenih desni koje krvare

Za čitanje ovog članka je potrebno 2,5 minuta.

Problemi s desnima mogu pogoditi bilo koga. Bilo da ste četkali prejako ili preenergično čistili zubnim koncem, vjerojatno ste vidjeli da vam desni pocrvene, nateknu ili čak krvare kada ih perete četkom ili koncem. Zdrave desni obično se brzo oporave od blage ozljede, ali ako imate otečene desni koje krvare nekoliko dana ili dulje, vjerojatno tome mogu pridonijeti drugi problemi.

Mogući uzroci krvarenja desni

Normalne desni su ružičaste i čvrste na dodir. Ako su vaše desni jarko crvene, natečene ili osjetljive, to je znak bolesti desni. Prva faza bolesti desni je gingivitis, najčešći uzrok problema s desnima kod odraslih. Međutim, postoje i drugi uzroci otečenih ili krvarečih desni koji uključuju:

  • Osoba koja ima poremećaj krvarenja
  • Trudnoća i hormonske promjene kod žena
  • Nošenje proteze koja ne pristaje pravilno
  • Prejako četkanje zubi
  • Nepravilno čišćenje zubnim koncem
  • Infekcije
  • Korištenje kemoterapije
  • Ljudi koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi
  • Pušenje i žvakanje duhana
  • Nedostatak vitamina

Preventivne mjere

Odgovarajuća oralna higijena pomaže u sprječavanju problema s otečenim, krvarečim desnima. Neophodno je pranje zuba oko dvije minute najmanje dva puta dnevno i korištenje koncem barem jednom dnevno. Za pravilno četkanje zuba koristite kratke, nježne poteze i obratite posebnu pozornost na liniju desni , vaše stražnje zube i sve ispune, krunice ili restauracije koje imate. Razmislite o korištenju zubne četkice s mekim dlačicama koja ima fleksibilnu glavu četkice i posebno je dizajnirana da spriječi prekomjerni pritisak na vaše desni.

Započnite rutinu čišćenja koncem jednom navečer prije spavanja. Važno je pravilno čišćenje koncem između zuba, savijanje konca oko zuba u obliku slova "C" i lagano pomicanje gore-dolje kao i ispod ruba desni. Obavezno koristite novi dio konca za svaki zub kako ne biste pomicali plak sa zuba na zub. Budući da čišćenje zubnim koncem pomaže u uklanjanju bakterija plaka i ostataka hrane, to je važan preventivni korak u izbjegavanju bolesti desni.

Otečene i krvave desni kod djece

Ako vaše dijete dobiva novi zub, vidjet ćete oteklinu i crvenilo na tom području. Nanesite led na to područje kako biste ublažili upalu. Ponekad tvrdi bomboni ili hrskavi predmeti mogu ogrebati djetetove desni, što može uzrokovati krvarenje i oticanje. Također je uobičajeno da djeca ozlijede usta nakon pada ili tijekom igre. Ako ozljeda izgleda ozbiljno i eventualno krvarenje traje dulje od 10 minuta, posjetite liječnika.

Liječenje

Za blaže slučajeve otečenih desni, razmislite o pravilnom čišćenju desni i mućkanju slane vode u ustima, što može pomoći u smanjenju oticanja. Za krvarenje desni, gaza umočena u ledenu vodu ili vlažna vrećica čaja pritisnuta na to mjesto pružit će olakšanje U normalnim okolnostima za smanjenje boli mogu se uzeti lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, kao što su ibuprofen ili acetaminofen.

Najbolji tretman za gingivitis je profesionalno čišćenje zubi za uklanjanje zubnog kamenca i plaka. Četkanje zuba dobrom pastom s fluoridom bori se protiv bakterijskih klica 12 sati i pomaže u smanjenju plaka, gingivitisa, nakupljanja kamenca, karijesa i lošeg zadaha između posjeta doktoru dentalne medicine.

Preporučeni proizvodi

Sve o zdravlju desni