Pet stvari koje možete učiniti ako vam desni krvare

Za čitanje ovog članka je potrebno 3,5 minuta.

Perete zube i primijetite malo ružičaste boje kada ispljunete pastu za zube. Mogli biste primijetiti malo krvarenja dok čistite koncem. Iako se i najmanja količina krvi možda ne čini kao velika stvar, ako vam desni neprestano krvare, ne biste to trebali zanemariti. Krvarenje desni može se dogoditi iz mnogo razloga, od gingivitisa do nuspojave trudnoće. Promjena rutine oralne njege također može dovesti do krvarenja desni, barem u početku. Evo što možete učiniti ako ipak primijetite krvarenje.

Unaprijedite svoju oralnu njegu

Najveći uzrok krvarenja desni je nakupljanje plaka duž ruba desni. Ako plak ne uklonite na vrijeme, on se stvrdne u kamenac, kalcificirani materijal na koji se plak lijepi i nastavlja iritirati desni, što uzrokuje njihovo krvarenje i može prijeći u naprednije oblike bolesti desni. Najbolji način da smanjite nakupljanje plaka i rizik od krvarenja desni je da unaprijedite svoju rutinu oralne njege.

Ne zaboravite četkati zube dva puta dnevno pastom s fluoridom. Čistite ih koncem barem jednom dnevno; desni ponekad mogu prestati krvariti redovitim čišćenjem koncem. I naravno, redovitim posjećivanjem doktora dentalne medicine – ne samo kada imate problem ili zabrinutost – također je neophodno posjećivati doktora dentalne medicine kako biste svoja usta održavali u najboljem stanju.

Provjerite proizvode koje koristite

Ako redovito perete zube, čistite zubnim koncem i odlazite na pregled doktoru dentalne medicine svakih pola godine, vaš pribor za njegu oralne higijene mogao bi biti uzrok krvarenja desni. Iako se može činiti da četkica za zube sa srednjim ili čvrstim vlaknima čisti zube i desni dublje ili temeljitije, tvrđa vlakna obično samo izazivaju iritaciju – što može biti razlog krvarenja desni. Doktori dentalne medicine preporučuju korištenje četkice za zube s mekim vlaknima, koja temeljito čisti zube i desni bez iritacije.

U nekim slučajevima možda pribor nije taj koji uzrokuju krvarenje, već način na koji ga koristite. Ako ste prestali koristiti zubni konac, počnite ponovno. Možda ćete vidjeti malo krvi na rubu desni, ali ne zaboravite uvijek biti nježni i izbjegavati prejako pritiskanje konca na zube i desni.

Držite se zdrave prehrane

Ono što jedete i kada jedete također igra ulogu u sprječavanju krvarenja desni. Hrana koja sadrži puno šećera ili jednostavnih ugljikohidrata povećava rizik od problema sa zubima i desnima, jer šećer stvara idealno okruženje za stvaranje plaka. Posvetite se prehrani s niskim udjelom šećera i visokim udjelom potrebnih nutrijenata koji se nalaze u namirnicama poput povrća. Ne morate ukloniti slatkiše iz svog života. Samo ne zaboravite da ih jedete umjereno i operite zube nakon konzumacije kako se šećer ne bi imao vremena zalijepiti.

Uzmite u obzir lijekove koje koristite

Određeni lijekovi također povećavaju vjerojatnost krvarenja desni. Neki lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, poput aspirina, razrjeđuju krv i stoga mogu povećati krvarenje. Također je moguće da lijek koji se izdaje na recept izazove krvarenje desni. Ako je to slučaj, vaš liječnik može propisati drugačiju dozu ili potpuno drugačiji lijek. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom ako mislite da neki lijek uzrokuje nuspojave, čak i ako se čine blagima.

Posjetite svog doktora dentalne medicine

Ako promjena navika u njezi usne šupljine, prilagodba lijekova i održavanje zdrave prehrane ne pomažu desnima da prestanu krvariti, vaš bi sljedeći korak trebao biti zakazivanje termina kod doktora dentalne medicine. On će pregledati vaše zube i desni i utvrditi imate li ozbiljnije stanje, poput uznapredovale bolesti desni. Vaš doktor dentalne medicine također može napraviti rendgensku snimku zubi i desni. Ako smatra da je potrebno liječenje, poput dubinskog čišćenja ili operacije parodonta, vjerojatno ćete posjetiti parodontologa koji je specijaliziran za liječenje bolesti desni.

U nekim slučajevima krvarenje desni nije velika stvar, ali u određenim slučajevima može zahtijevati stručno liječenje. Uz pravu dijagnozu i osobnu njegu, krvarenje desni može postati prošlost.

Preporučeni proizvodi

Sve o zdravlju desni