Halitoza uzrokovana češnjakom i lukom: Što pomaže protiv mirisa?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Halitoza je medicinski izraz za loš zadah. Razlikuju se dva oblika. Privremeno loš zadah naziva se prolazna halitoza. Ovaj loš zadah je bezopasan jer će, kao što mu i samo ime govori, proći. Loš zadah ujutro spada u ovu kategoriju. Tijekom noći enzimi u slini razgrađuju ostatke hrane između zuba, na jeziku ili na rubu desni. Ovo oslobađa hlapljive spojeve sumpora koji uzrokuju loš miris.

Daleko češći uzrok privremenog lošeg zadaha je određena hrana. Češnjak i luk također su među krivcima. Svima je poznat neugodan zadah nakon jedenja kebaba, tsatsikija ili tjestenine s aiolijem. Razlog tome je takozvani alicin, produkt cijepanja aminokiseline aliin u češnjaku. Ova sumporna tvar nastaje u kemijskoj reakciji kada se češnjak drobi. U tom procesu enzimi razgrađuju aliin na alicin i druge aromatične tvari. Nakon jela, oni prvo ulaze u gastrointestinalni trakt. Tamo se apsorbiraju i otpuštaju u krv. Zatim se šire po cijelom tijelu. Sumporne tvari ponovno se oslobađaju preko pluća i kože i odgovorne su za dobro poznati miris. Zapravo, nemoguće je jesti češnjak, a da ga ne osjetite.

Međutim, nakon jela u restoranu potrebno je rješenje ako ne želite zamarati svoju okolinu neželjenim mirisima. Postoje alati pomoću kojih se možete brzo, barem privremeno, riješiti mirisa. Pepermint guma dobro je poznata metoda. Zrna kave, đumbir i peršinovo lišće također su popularni protiv lošeg zadaha. Nažalost, njime se može pokriti samo neko vrijeme.

Učestali neugodni zadah, pak, najčešće je bakterijski oblik neugodnog zadaha, tzv. patološka halitoza. Redovitom i temeljitom oralnom higijenom možete spriječiti nastanak ovog oblika neugodnog zadaha. U borbi protiv zadaha iz usta na raspolaganju imate nekoliko medicinski prihvatljivih oružja.

Četkicom za zube posebno se suprotstavljate naslagama na rubovima zubnog mesa.

Antibakterijska i fluoridna pasta za zube značajno pridonosi dobroj oralnoj higijeni. Osim stano-fluorida i amin-fluorida, određene paste za zube također sadrže cink jer metalni ioni poput kositra i cinka neutraliziraju spojeve sumpora koje proizvode bakterije.

Jezik je glavni uzrok halitoze jer se tu nakuplja najviše bakterija. Naslage prilikom raspadanja izlučuju hlapljive spojeve sumpora, uzroka neugodnog mirisa. Čistačem jezika možete učinkovito i nježno ukloniti bakterijske naslage s jezika.

Konac za zube posebno uklanja ostatke hrane i plak u međuzubnom prostoru. S koncem za zube možete ući čak i u područja koja ne možete ili vrlo teško dohvatiti četkicom za zube. Također se može koristiti za mostove i implantate.

Antibakterijska vodica za usta, poput čistača jezika, uklanja bakterije na jeziku i cijelom području usta te vam daje ugodno svjež dah. Probna i putna veličina još je jedna opcija za privremeno olakšanje od mirisa češnjaka u dahu nakon večere vani.

Temeljitim i redovitim čišćenjem održava se ravnoteža u oralnoj flori i tako učinkovito sprječava glavne uzroke halitoze.

Ako unatoč temeljitoj oralnoj higijeni imate dugotrajan loš zadah, trebate potražiti stručni savjet svog doktora dentalne medicine. On može razjasniti moguće uzroke i započeti odgovarajuće terapije.

Podijelite ovaj članak

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni