Mjehurići na jeziku: Liječenje i uzroci

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta.

Tko ih ne zna? Oni mali, gadni mjehurići na jeziku, koji su uglavnom potpuno bezopasni, ali mogu izazvati nesnošljivu bol. Često prolaze sami od sebe unutar nekoliko dana i samo privremeno utječu na oboljele. Međutim, neki su posebno tvrdoglavi i toliko bole da oboljeli privremeno ne mogu jesti odgovarajuću hranu. Postoje različiti okidači, a ponekad je dovoljno samo da se slučajno ugrizete za jezik. Ali iza toga mogu stajati i ozbiljnije bolesti.

Kakvi su to mjehurići i kako nastaju?

Na površini jezika postoje prirodne male izbočine. Postoje različite vrste takozvanih papila i većina sadrži okusne pupoljke. Ove su male izbočine dovoljno velike da se vide golim okom, ali ponekad mogu nateći zbog iritacije, upale ili slučajnog ugriza. Međutim, simptomi obično nestaju sami od sebe.

Iritacija hranom, kemikalijama, pothranjenošću, pušenjem, konzumacijom alkohola, nakupljanjem plaka ili zubarskim radom također može privremeno povećati papile. Ostali uzroci mjehurića, oteklina i čireva uključuju afte, koje se smatraju samostalnim bolestima, bakterijske infekcije, poremećaje imunološkog sustava ili herpes. Uzrok nastanka afti još uvijek nije do kraja razjašnjen. Poznato je samo nekoliko aspekata koji mogu pospješiti razvoj bolnih mjehurića. To uključuje genetske uvjete koji dovode do nakupljanja unutar obitelji, kao i mehaničke ozljede oralne sluznice od grube hrane ili četkica za zube koje su pretvrde ili opekline od tople hrane ili vrućih napitaka. Oštećenja uzrokovana loše postavljenim aparatićima ili protezama, stresom na imunološki sustav, lijekovima, stresom i nedostatkom željeza, cinka, folne kiseline ili vitamina B12 također se smatraju promotorima dosadnih mjehurića na jeziku. Drugi čimbenici rizika su posebno začinjena hrana i kronična upalna bolest crijeva. U kontekstu kemoterapije ili radioterapije, mjehurići se javljaju kao jedna od brojnih nuspojava. A uzimanje raznih lijekova koji uzrokuju suha usta stvaraju dobre uvjete za pojavu mjehura.

Afte se ne pojavljuju samo na jeziku, već na cijelom području sluznice usne šupljine i karakterizirane su bjelkastom prevlakom u obliku vezikula. Budući da obično zacjeljuju same, obično su potpuno bezopasne.

Što možete učiniti ako vam se na jeziku pojave mjehurići? Ciljana prevencija može učiniti puno unaprijed. Na primjer, trebali biste izbjegavati poznate okidače iritacije i upale. Štitnik za zube tijekom bavljenja sportom može spriječiti da se ugrizete za jezik. Osim toga, izbjegavanje posebno začinjene hrane, tvrde, oštre hrane i pretvrdih četkica za zube je preventivna opcija za posebno osjetljive sluznice.

Nakon što su bolna područja tu, preporučuje se ispiranje usta i slanom vodom za brzo zacjeljivanje rana. Za ublažavanje bolova smatraju se i prirodni pomagači poput soka od celera ili mrkve te kamilice. Pijenje puno vode i ispiranje upaljenog područja toplom slanom vodom također podupire proces ozdravljenja na prirodan način. Lijekovi koji se izdaju bez recepta, poput oralnih gelova za umrtvljivanje i lijekova koji se nanose na rane, dostupni su u ljekarni.

Ipak, najvažnije je temeljita i optimizirana oralna higijena, jer bakterije mogu odgoditi zacjeljivanje rana. Redovita njega i čišćenje usne šupljine uključuje pranje zubi dva puta dnevno četkicom i koncem za zube. Provjerite je li četkica za zube odgovarajuće tvrdoće kako biste spriječili dodatne iritacije i ozljede. Antibakterijska tekućina za ispiranje usta ubija klice, a strugač za jezik posebno razvijen za površinu jezika uklanja bakterije koje se tamo osjećaju posebno ugodno.

Podijeli članak

Mjehurići na jeziku: Liječenje i uzroci

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni