Zadah iz usta: Uzroci, liječenje i kućni lijekovi

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta.

Mnogima je oduvijek bilo neugodno razgovarati sa svojim bližnjima o lošem zadahu. Nitko ne voli čuti da smrdi - pogotovo ako se to može povezati s lošom higijenom. Međutim, dugotrajni loš zadah može dovesti do socijalne izolacije zbog pretjeranih tabua i srama, što značajno smanjuje kvalitetu života oboljelih. Krajnje je vrijeme da se dovoljno pozabavimo temom, da razjasnimo uzroke i shvatimo što stvarno pomaže.

Razlikuju se prolazni, odnosno privremeni loš zadah, koji je najčešće uzrokovan prehranom, i pravi halitoza, kako se to u stručnom žargonu naziva. Ovo ne nestaje tek tako, uglavnom je uzrokovano bakterijama i nije ga se tako lako riješiti. Prava halitoza zahtijeva pomoć doktora dentalne medicine kako bi se utvrdili stvarni uzroci i pronašli način liječenja na temelju povijesti bolesti i stomatoloških nalaza.

Odakle dolazi loš miris?

Svatko ima bakterije u ustima. To obično nije razlog za brigu. Među njima su i takozvane bakterije truljenja, koje se zalijepe za zube, jezik i razne prostore. Ne treba im kisik da prežive. Umjesto toga, hrane se ostacima hrane, krvi i mrtvim stanicama te izlučuju spojeve sumpora. Oni stvaraju neugodan miris koji podsjeća na pokvarena jaja. Što se manje pažnje pridaje oralnoj higijeni, to se ove bakterije više gnijezde u usnoj šupljini.

Što možete učiniti u vezi sa lošim zadahom?

Osnova je sveobuhvatna i temeljita oralna njega uz pranje zubi dva puta dnevno po 3 minute četkicom za zube i antibakterijskom pastom za zube. Također biste trebali svaki dan koristiti zubni konac ili interdentalne četkice za rupe u zubima ili za mostove ili implantate. Osim toga, snažno se preporučuje korištenje sredstva za čišćenje jezika. Posebnim strugačem za jezik možete nježno i učinkovito ukloniti naslage s površine jezika koje su često odgovorne za sumporasto-truli miris. Konačno, antibakterijska vodica za usta bori se protiv bakterija u cijeloj usnoj šupljini.

Određenu hranu i luksuznu hranu treba jesti samo rijetko ili nikako. U potonje svakako spada i duhan, jer nije loš samo za desni. Alkohol i kava također ne pridonose svježem dahu. Posljedice češnjaka i luka dobro su poznate. Ali određene vrste sira, tuna i kikiriki također su među krivcima.

Ugodan dah iz vrtne ljekarne

Svježe biljke poput metvice, peršina ili kopra pomažu protiv neugodnog zadaha. Klorofil i eterična ulja u njemu, posebno apiol, djeluju na vezivanje mirisa, a pomaže i kamilica ili matičnjak. U Indiji ljudi tradicionalno žvaču sjemenke komorača nakon jela, jer one neutraliziraju mirise u ustima. Đumbir ne samo da dezinficira i štiti od prehlade, već i od bakterija koje uzrokuju neugodne mirise. Pijete ga kao čaj nakon obroka ili jednostavno žvaćete mali komadić oguljenog đumbira. Sekundarne biljne tvari sadržane u jabukama djeluju antibakterijski i smanjuju neugodan zadah nakon obroka ili između obroka. Alternativno, žlicu jabučnog octa možete razmutiti u čaši mlake vode za ispiranje usta. Začinsko bilje ili svježe jabuke nisu uvijek dostupne. U takvim slučajevima prikladno je biljno lisnato bilje u obliku tableta klorofila za uklanjanje neugodnih mirisa.

Ako su se bakterije koje uzrokuju neugodan miris već nastanile u vašoj usnoj šupljini pa vam dah stalno neugodno miriše, poznati kućni pripravci samo su od ograničene pomoći i samo privremeno prikrivaju zadah. Zbog toga je neophodna temeljita i optimalna njega cijele usne šupljine koja ubija bakterije i tako osigurava trajno svjež dah.

Podijeli članak

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni