Gingivitis: Liječenje, uzroci i simptomi

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Krv u umivaoniku nakon pranja zubi za mnoge je dio svakodnevice. Ne bi, međutim, trebalo jer su krvarenja desni pokazatelj onoga što je poznato kao gingivitis, odnosno upale desni. To se obično može lako izliječiti kod kuće i kod zubara u kratkom vremenskom razdoblju i nije razlog za paniku. Međutim, ne smijete zanemariti znakove bolesti desni.

Uzroci gingivitisa

Glavni uzrok bolesti je bakterijski plak zbog neadekvatne oralne higijene. Takozvani plak stvara se između zubnog mesa i zuba i stvrdne ako se ne ukloni. Nakon više od 72 sata na zubima, plak se pretvara u kamenac u koji se mogu naseliti štetne bakterije i nesmetano izazvati upalu zubnog mesa. Desni počinju crveniti i naticati. Postaje pokretljiva i više nije čvrsto vezana za zube, a učestala su i krvarenja. Upala se tada može proširiti na parodont, što se naziva parodontitis. To često dovodi do simptoma kao što su povlačenje desni i loš zadah. Tada nastaje rizik da se plak na površini zuba proširi duboko ispod zubnog mesa, što može dovesti do gubitka zuba u uznapredovalim fazama.

Kako prepoznati gingivitis?

Glavna opasnost od gingivitisa je da se prekasno prepozna i liječi. Jer gingivitis je za nespecijaliste teško prepoznati kao takav, jer ne donosi neke posebno stresne simptome. Zahvaćene desni su crvene i blago natečene. Osim toga, dodirivanje ili pranje zuba često uzrokuje krvarenje desni. Za razliku od parodontitisa, gingivitis zahvaća samo zubno meso, a ne parodont.

Kako se liječi gingivitis?

Ono što je najvažnije je posebno temeljita oralna higijena. Tada gingivitis obično nestaje unutar nekoliko dana bez daljnjih komplikacija. Osnova je uobičajeno pranje zubi dva puta dnevno. Međutim, s postojećim gingivitisom, pozornost je više usmjerena na područja gdje se nakuplja plak. Stoga zubni konac ili međuzubne četkice svakako treba uvrstiti u dnevnu rutinu. Posebno uklanjaju štetne bakterije s mjesta koja nisu dostupna četkicom za zube. Antibakterijska vodica za ispiranje usta zaokružuje rutinu kod kuće.

  • Grgljanje biljnih čajeva može podržati oralnu higijenu na prirodan način. Kadulja zateže desni, a kamilica pomaže u suzbijanju upale. Također možete nanijeti ulje čajevca na upaljene desni. Eterično ulje djeluje i antiseptički te tako pomaže kod upala.
  • Dijeta ima ulogu u liječenju koju ne treba podcijeniti. Određena protuupalna hrana djeluje protiv gingivitisa. Ostale komponente hrane očito potiču upalne procese u tijelu i rast "loših" bakterija.
  • Proupalne namirnice uključuju ugljikohidrate, zasićene masti, trans masti i kolesterol. Stoga izbjegavajte šećer u bilo kojem obliku, škrob, hranu životinjskog podrijetla poput masnog mesa, sira i jaja, zasićene masnoće i sve što je prženo
  • Omega-3 masne kiseline, vlakna, vitamini, minerali i sekundarne biljne tvari, s druge strane, navodno imaju protuupalni učinak. Stoga je morska riba poput lososa, haringe ili sardine obavezna na vašem jelovniku. Soja, orasi i špinat osiguravaju važne minerale, a povrće je dobar izvor sekundarnih biljnih tvari.
  • Ako su vaše desni trajno upaljene unatoč dobroj oralnoj higijeni i uravnoteženoj prehrani, svakako biste trebali posjetiti svog doktora dentalne medicine. To može razjasniti moguće medicinske uzroke kao što su druge bolesti, lijekovi ili hormonalne promjene.

Podijelite ovaj članak

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni