Krvarenje desni: Uzroci, liječenje i kućni lijekovi

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Učestalo krvarenje desni može biti pokazatelj onoga što je poznato kao gingivitis, odnosno upale desni. Kao posljedica toga može se razviti parodontoza. U najgorem slučaju ova upala zubnog aparata može dovesti i do gubitka zuba. Međutim, rani oblici se u većini slučajeva mogu dobro liječiti. No, naizgled bezazleno krvarenje desni ni u kojem slučaju ne smijete zanemariti.

Što uzrokuje krvarenje desni?

Brojni čimbenici mogu pridonijeti razvoju krvarenja desni. Uz genetsku predispoziciju i stres, pušenje je još jedan vrlo čest razlog. Pokazalo se da pušači imaju više zubnog kamenca i plaka.

U većini slučajeva, međutim, okidač je bakterijski plak zbog nedostatka štetnih bakterija koje se ugnijezde u ustima, između zuba i na površini jezika. Tamo se vrlo brzo razmnožavaju jer im za preživljavanje nije potreban kisik. Šećer i škrob ili ugljikohidrati u hrani ubrzavaju i potiču to povećanje.

Trajno suha usta, na primjer zbog uzimanja određenih lijekova, drugi je mogući krivac. Slina djeluje poput prirodnog sredstva za čišćenje usta i stoga je važna zaštitna funkcija tijela u borbi protiv štetnih bakterija. Drugi razlog može biti prva uporaba konca za zube. Međutim, ako redovito čistite zubnim koncem, krvarenje desni je vjerojatnije znak gingivitisa i treba ga liječiti.

Kako se mogu liječiti krvarenja desni?

U slučaju bakterijskog krvarenja zubnog mesa nešto možete i morate poduzeti prije svega sami.

Ovdje je u fokusu optimalna i redovita njega usne šupljine. Osnova je, kao i uvijek, temeljito četkanje. Četkica za zube treba biti mekana kako ne bi dodatno iritirala desni. Zajedno s antibakterijskom pastom za zube, možete je koristiti za uklanjanje čestica hrane i naslaga. No, budući da četkica dopire do plaka samo na oko 70 posto površine zuba, nezaobilazan je i konac za zube. Ako imate osjetljive desni, budite posebno temeljiti, ali ipak nježni. Antibakterijska tekućina za ispiranje usta i svakodnevna uporaba posebnog sredstva za čišćenje jezika zaokružuju optimalnu oralnu higijenu.

Važna je i pravilna tehnika četkanja. Klasična je KAI metoda koja je razvijena za djecu. Počinje na žvačnim površinama, prelazi na vanjske površine i završava na unutarnjim površinama. Stillmanova tehnika je vrlo prikladna za povlačenje zubnog mesa ili nakon stomatoloških operacija. To uključuje četkanje četkicom za zube pod kutom od 45 stupnjeva počevši od zubnog mesa s vanjskom rotacijom prema dolje, zbog čega se naziva i tehnika brisanja. Takozvana bas tehnika prikladna je i za zdrave i za bolesne desni. Metodom, poznatom i kao tehnika potresanja, provode se kružni ili potresni pokreti na pojedinačnim zubima. To je najčešći način njegovanja za odrasle.

Ni u kojem slučaju ne smijete izostaviti područja osjetljiva na bol u rutini njege. Jer samo sveobuhvatna higijena sprječava razmnožavanje štetnih bakterija.

Ako pušite i patite od krvarenja desni, trebali biste prestati najkasnije sada, a možete učiniti i nešto nutricionistički izbjegavajući hranu koja je posebno bogata šećerom ili ugljikohidratima.

Ako krvarenje desni ne prestane značajno ni nakon poboljšanja oralne higijene i izbjegavanja nikotina i određenih namirnica, obratite se doktoru dentalne medicine. Tijekom pregleda liječnik može prepoznati parodontne bolesti i započeti odgovarajuće liječenje.

Savjeti i kućni lijekovi

U principu, tvrdokorno krvarenje desni ne možete spriječiti kućnim lijekovima. Međutim, postoje prirodni načini da zaokružite svoju higijensku rutinu. Osim dobro poznatih nutritivnih prednosti, celer, mrkva i cjelovite žitarice ljušte zube i smanjuju naslage, što je dobro za vaše oralno zdravlje.

Podijelite ovaj članak

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni