Kako zaustaviti povlačenje desni?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Kada se zubno meso povuče, a vratovi ili korijeni zuba su izloženi, to se naziva recesijom desni. Oni koji su pogođeni često primjećuju takozvanu "recesiju desni" tek kada su vratovi zuba već otkriveni. Važno je što ranije riješiti problem i uzroke, jer se nažalost zubno meso jednom izgubljeno ne povlači i u konačnici se može ispraviti samo kirurški.

Zašto se desni povlače?

Nedostaje fenestracija zbog neusklađenosti zuba, dio kosti u obliku prozora koji bi trebao prekrivati korijen zuba. Infekcije poput upale zubnog mesa (gingivitis) ili paradentoze također mogu uzrokovati povlačenje zubnog mesa. Bakterije, koje se nakupljaju u obliku plaka na rubu desni, a posebno na jeziku, smatraju se glavnim uzročnikom gingivitisa. Ali mehanički uzroci također mogu uzrokovati povlačenje zubnog mesa: na primjer, nepravilna tehnika četkanja ili pretvrda četkica za zube.

Zašto su važne zdrave desni?

Ružičaste, čvrste desni i zdravi, bijeli zubi kamen su temeljac osobne karizme pa se povlačenje desni stoga definitivno povezuje s estetskim nedostacima. No, to nije jedini razlog da obratite pozornost na zdrave desni, jer one su također važan dio oralne sluznice. Prekriva zube od čeljusne kosti do krune zuba i stvara zaštitnu barijeru koja sprječava upalne bakterije da uđu u korijen zuba i čeljust. Istodobno, osigurava da su zubi čvrsto postavljeni.

Može li se povlačenje desni zaustaviti?

Povlačenje zubnog mesa je znak upozorenja i svakako ga treba liječiti pod nadzorom doktora dentalne medicine. U slučaju mehaničkih oštećenja uzrokovanih pogrešnom tehnikom čišćenja, promjenom metoda i pomagala može se spriječiti pogoršanje problema. Nemojte previše pritiskati i izbjegavajte grubo ribanje naprijed-natrag. Vjerujte često preporučenim pokretima brisanja od crvene prema bijeloj, tj. od desni prema zubima. Četkice za zube s mekim vlaknima bolje su prilagođene oštećenim desnima.

U slučaju parodontitisa, međutim, potrebna je prije svega optimalna oralna higijena kako bi se smanjile uzročnike bakterija u ustima. Podloga omogućuje četkanje dva puta dnevno u trajanju od najmanje tri minute. Uz mekanu četkicu za zube, po mogućnosti koristite antibakterijsku pastu za zube s fluoridom. Trebali biste biti krajnje temeljiti, ali nastavite nježno kako ne biste dodatno ozlijedili desni. Budući da četkicom za zube ne možete ući u međuzubne prostore i šupljine implantata, neophodna je svakodnevna uporaba zubnog konca. Čistač jezika s posebnim rebrima i izbočinama omogućuje nježno i učinkovito čišćenje površine jezika te sprječava nakupljanje štetnih bakterija u brojnim udubljenjima. Nadalje, oboljeli od parodontoze svakako se trebaju javiti svojoj stomatološkoj ordinaciji i poduzeti mjere medicinske terapije.

Ako je zubno meso samo blago zahvaćeno, ono se još uvijek može obnoviti čim se otklone uzroci. Recesija desni, s druge strane, ne može se poništiti jer se tkivo koje je već izgubljeno ne obnavlja. Tu može pomoći samo parodontološka kirurgija. Doktori dentalne medicine ovdje imaju više mogućnosti: U slučaju uklanjanja zubnog kamenca pod vizualnom kontrolom (operacija režnja) i struganje i poliranja korijena, zahvaćeno tkivo se kirurški odvaja od zuba. Korijeni se zatim očiste i zaglade, a desni se zatim zašiju u prvobitni položaj. U takozvanoj regeneraciji čiste se oštećene kosti i oštećeno tkivo desni. Umetne se membrana napravljena od proteina koji stimulira tkivo ili transplantat tkiva, a desni se zatim ponovno zašiju. Ako je tkivo ozbiljno oštećeno, može se preporučiti transplantacija. Doktor dentalne medicine uklanja tkivo s okolnih desni ili nepca i koristi ga za pokrivanje izloženih korijena zuba.

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni