Kako pravilno koristiti konac za zube?
Zašto desni krvare prilikom čišćenja koncem?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Od ranog djetinjstva svako se dijete uči pravilno prati zube dva puta dnevno kako bi ostali zdravi. Pravilna tehnika četkanja često se podučava čak i na radionicama sa doktorima dentalne medicine u osnovnim školama. Temeljito pranje zuba dva puta dnevno nedvojbeno je temelj dobre oralne higijene. No, ono što malo tko zna: četkica za zube uklanja naslage samo s oko 70 posto zuba, jer trećinu površine čine međuzubni prostori.

Tu na scenu stupa konac za zube. Jedino tako možete ukloniti naslage u međuzubnim prostorima te u šupljinama mostova i implantata do kojih ne možete doći četkicom za zube. Zubni konac nije samo zubni konac - osim voštanih i nevoštanih navoja, postoje brojne različite vrste koje su prilagođene različitim oralnim potrebama.

Pravi konac za zube

Odabir pravog konca za zube ovisi o građi zuba i njegovom stanju. Dopustite svom doktoru dentalne medicine da vas o tome posavjetuje i po potrebi pokaže pravilnu primjenu u ustima.

Zubni konac (voštani ili ne) prikladan je za uske zube. Voštani konac za zube dobro klizi i ne haba se. Budite oprezni s nevoštanim koncem jer je deblji. To čini rukovanje malo težim, ali vlakna koja se formiraju pomažu u čišćenju. Njime možete provjeriti i učinak čišćenja, jer na čistim zubima škripi. Držač konca za zube je koristan, posebno za početnike, a prikladan je i za zubne aparatiće i proteze.

Interdentalne četkice često su bolji izbor za zube koji su međusobno udaljeni, ali kombinacija s koncem za zube također može biti korisna.

Pravilna upotreba konca za zube

Koncem treba čistiti jednom dnevno i njime, najbolje prije spavanja, ukloniti štetne naslage između zuba u kojima se mogu naseliti upalne bakterije. Svejedno je radite li to prije ili nakon pranja zubi. Ovdje je potrebno malo vježbe i osjetljivosti jer s jedne strane treba što potpunije očistiti prostore između zuba uz zubni vrat i rub desni, as druge strane ne ozlijediti zube i desni.

Trebat će vam oko 50 centimetara konca. Držite ga palcem i kažiprstom. Alternativno, također možete omotati konac oko srednjeg prsta. Pomičite konac naprijed-nazad i gore-dolje kroz međuzubne prostore. Za svaki razmak trebali biste uzeti novi komad konca. Budite temeljiti, ali ne previše agresivni kako biste izbjegli ozljede desni. Inače, sami pokreti nisu dovoljni, jer se i zubni konac mora prilagoditi krivuljama zuba. Da biste to učinili, jednostavno savijte konac i prislonite ga uz odgovarajući zub. Važno je ukloniti opasne naslage iz međuzubnih prostora.

Krvarenje desni od konca za zube - što se krije iza toga?

Krvarenje desni je ozbiljan problem i treba ga tretirati kao takav, jer može ukazivati na upalu desni ili parodonta. U ekstremnim slučajevima može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi ili se liječi prekasno.

Normalno je da vaše desni budu malo nadražene kada prvi put čistite zubnim koncem i nema razloga za brigu. Zdrave desni pružaju dovoljan otpor i ne bi trebale krvariti, osobito nakon višekratne uporabe konca za zube. Krvarenje na početku korištenja također može biti znak postojećeg gingivitisa. Ako krvarenje ne prestane nakon određenog razdoblja prilagodbe, svakako trebate posjetiti svog doktora dentalne medicine i zatražiti savjet. Onda je logično da vaše desni ne krvare zbog zubnog konca i da ih treba liječiti na neki drugi način.

Podijelite ovaj članak

Kako pravilno koristiti konac za zube? Zašto desni krvare prilikom čišćenja koncem?

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni