Kako ojačati desni?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta.

Viđate li često krv u umivaoniku nakon pranja zubi? Uzrokuje li vam čišćenje zubnim koncem krvarenje desni, čak i kroz dulje vrijeme? I jedno i drugo ukazuje na to da vaše desni nisu zdrave. To svakako trebate imati na umu i po potrebi se posavjetovati sa svojim doktorom dentalne medicine. Ali ovdje želimo razjasniti što su zdrave desni i kako ih možete ojačati.

Koje su karakteristike zdravih desni?

Zdrave desni su nježno ružičaste, čvrste i potpuno ispunjavaju prostor između zuba. Ne krvare na dodir ili četkanje i drže zube na pravom mjestu. Brojne sićušne usisne čašice povezane su s cervikalnim područjem zuba i sprječavaju prodor nečistoća i bakterija između desni i zuba do čeljusne kosti.

Oboljele desni su crvene i natečene. Bakterijski i obojeni plak lijepi se za zube.

Dakle, kako se mogu ojačati zdrave desni?

Oralna higijena

To uključuje, s jedne strane, profesionalno čišćenje zuba radi uklanjanja štetnog plaka, koje bi trebalo provoditi dva puta godišnje. Redoviti pregledi kod doktora dentalne medicine također otkrivaju probleme s desnima i zubima u fazi kada ih je laicima još teško prepoznati. S druge strane, optimalna i redovita oralna higijena u svoja četiri zida je ključna. Pranje zubi dva puta dnevno mekom ili srednje tvrdom četkicom koja ne smije biti starija od tri mjeseca, antibakterijska pasta za zube i pravilna tehnika četkanja su temelj.

Za međuzubne prostore i šupljine u implantatima i mostovima preporuča se svakodnevna uporaba zubnog konca ili međuzubnih četkica za 30 posto površine koju četkica ne pokriva. Čišćenje jezika još je jedan važan dio cjelokupne oralne higijene jer se bakterije rado talože u brojnim udubljenjima na njegovoj gruboj površini. Oni uspijevaju u okolišu jer im za razmnožavanje nije potreban kisik. Oni su često odgovorni za loš zadah i teško ih je ukloniti bez posebne strugalice za jezik.

Posljednji korak je antibakterijska vodica za ispiranje usta za suzbijanje bakterija u cijeloj usnoj šupljini.

Hrana za desni

Također možete puno učiniti za svoje desni u pogledu prehrane. Postoje protuupalne namirnice koje mogu spriječiti bolest. Za jačanje zdravih desni savjetuje se niskoenergetska prehrana koja sadrži puno voća i povrća, proizvode od cjelovitih žitarica, visokokvalitetne masti (omega-3 masne kiseline), orašaste plodove i začine poput đumbira, kurkume i čilija.

Što treba izbjegavati

Poznato je da pušenje potiče razvoj gingivitisa. Stoga biste trebali razmisliti o smanjenju ili potpunom prestanku pušenja. Alkohol također može negativno utjecati na desni i oralnu floru. Stoga je i ovdje potreban oprez pri uživanju.

Mjere podrške

Slina ima učinak čišćenja u ustima. Hrana koja se intenzivno žvače poput sirovog povrća i voća, kruha i žvakaćih guma bez šećera potiče lučenje sline. No, zbog fruktoze koju voće sadrži, ne smijete zaboraviti nakon toga oprati zube. Tradicionalna ajurvedska medicina stoljećima koristi izvlačenje uljem za detoksikaciju. Pretpostavlja se da čisti plak i bakterije sa zuba i desni, iako njegova učinkovitost nije u potpunosti dokazana. Osim toga, cirkulaciju krvi u desnima možete potaknuti nježnom masažom prstom.

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni