Pušenje i bolesti desni: Kako pušenje oštećuje desni

Za čitanje ovog članka trebat će vam 5 minuta

Dobro je poznato da pušenje šteti zdravlju. Nisu uzalud upozoravajuće naljepnice na kutijama cigareta sada skrenule pozornost na razne zdravstvene rizike. Ne iznenađuje da je uporaba duhana također povezana s povećanim rizikom od bolesti desni. To je obično ozbiljnije kod pušača i teže ga je liječiti. A rizik je tim veći što netko više i duže puši. Dobra je vijest, međutim, da kada prestanete pušiti, neke od već učinjenih šteta mogu se poništiti.

Kako točno pušenje oštećuje naše desni?

Jednostavno rečeno, jedna od nuspojava nikotina je vazokonstrikcija cijele sluznice usne šupljine, uključujući i zubno meso, koje jednostavno ne dobiva dovoljno krvi. To je posebno problematično u slučaju planiranih ili već izvedenih implantacija. Budući da je i zacjeljivanje rana kod pušača znatno sporije, rizik od upale je znatno povećan. Kod pušača parodontoza je često ozbiljnija i brže napreduje, što u najgorem slučaju može dovesti do još većeg gubitka zuba.

Gingivitis (bolest desni) uzrokuju bakterije plaka u ustima. Borba protiv infekcije otežana je kod pušača jer je otpornost organizma na infekciju oslabljena. Proces cijeljenja je također odgođen u slučaju postojećeg oštećenja desni.

Još jedan razlog zašto su pušači izloženi povećanom riziku je taj što pušenje može prikriti znakove bolesti desni. Krvarenje desni prilikom četkanja i čišćenja zubnim koncem čest je simptom gingivitisa. Međutim, zbog slabe cirkulacije krvi u desnima, pušači ne moraju nužno primijetiti ovaj rani znak upozorenja.

Zdrave desni su ružičaste. Ako se boja promijeni u crvenu, to može ukazivati na bolest desni. Ali ovaj znak upozorenja može proći nezapaženo jer teški pušači često imaju sive i obojene desni.

Bolest desni može biti gora kod pušača jer izostanak ranih simptoma upozorenja može odgoditi otkrivanje bolesti u ozbiljnijoj fazi. Pušenje također smanjuje sposobnost tijela da se bori i liječi infekcije u ustima. Stoga liječenje možda neće biti tako uspješno kao kod nepušača. A osim mogućih kasnih posljedica poput gubitka zuba, infekcija uvijek utječe na opće zdravstveno stanje. Pušači stoga moraju posebno paziti na oralnu higijenu i desni.

Načini sprječavanja bolesti desni

Uvijek je dobra ideja prestati pušiti. A za osobe koje pate od teških bolesti desni, donosi mnogo više dobrobiti. Osim toga, obavljajte redovite preglede u svojoj stomatološkoj ordinaciji, a osim profesionalnog čišćenja zubi, njegu usne šupljine vodite i kod kuće. To uključuje temeljito pranje zubi dva puta dnevno četkicom za zube i koncem za zube. Mnoge štetne bakterije radije se ugnijezde u udubljenjima na površini jezika. Stoga ne zaboravite čistiti jezik posebno dizajniranim strugačem za jezik. Na kraju, preporučujemo da u svoju rutinu uključite antibakterijsku vodicu za ispiranje usta kako biste ubili štetne bakterije u cijeloj ustima. To također osvježava dah i, u slučaju vodica za ispiranje usta koje sadrže fluoride, nudi dodatnu zaštitu od karijesa. Stoga je ispiranje usta bitan dio oralne higijene za pušače.

Uz svu preventivnu oralnu njegu, međutim, uvijek biste trebali biti svjesni povećanog rizika i štetnih učinaka pušenja na desni. Stoga o odvikavanju razmislite najkasnije kada se pojave prvi simptomi parodontitisa.

Podijelite ovaj članak

Pušenje i bolesti desni: Kako pušenje oštećuje desni

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni