Upaljene desni: Uzroci, liječenje i kućni lijekovi

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Više od 80% svih odraslih pokazuje znakove gingivitisa. Klasični simptomi ove bolesti uključuju crvenilo i oticanje, kao i krvarenje desni. U neliječenom tijeku također se stvara razmak između korijena zuba i zubnog mesa. Kod ovih simptoma javlja se sumnja da je zubno meso upaljeno. Ova se bolest u stručnom žargonu naziva gingivitis i ne smije se podcjenjivati. Međutim, površinska upala može se brzo sanirati temeljitim čišćenjem.

Ako se upala zanemari, može prerasti u parodontitis. Zahvaćen je cijeli parodont, zubno meso se povlači i čeljusna kost se skuplja. Bez pravodobnog liječenja, zahvaćeni zubi mogu postati labavi i čak ispasti. Pažljivom oralnom higijenom gubitak kostiju i desni može se zaustaviti, ali ne i poništiti. Parodontoza je jedna od najčešćih kroničnih bolesti u svijetu.

Mogući uzroci upaljenih desni

Desni se u većini slučajeva upale zbog loše oralne higijene. Naslage se nakupljaju na površini zuba. Brojne štetne bakterije ugnijezde se u takozvanom plaku i mogu se nesmetano razmnožavati ako se na vrijeme ne uklone. Osim lošeg zadaha, uzrokuju i upalu desni. Manje očit razlog može biti pretjerana oralna higijena. Korištenje pretvrde četkice za zube, agresivne tehnike četkanja zuba ili proizvoda za njegu zuba ozlijediti će zubno meso, što će štetnim bakterijama olakšati ulazak u lezije.

U nekim slučajevima, hormonalne promjene, sistemske bolesti, lijekovi ili nedostaci u prehrani također mogu biti krivci za gingivitis s plakom. Hormonalne promjene događaju se tijekom puberteta, menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze te, poput kontraceptiva, mogu pogoršati upalu.

Sistemske bolesti poput dijabetesa, AIDS-a ili raka također ponekad nepovoljno utječu na infekciju. Određeni lijekovi također mogu uzrokovati krvarenje desni. Oprez je potreban uz sredstva za razrjeđivanje krvi ili uz neke lijekove protiv bolova. I nedovoljan unos određenih nutrijenata, poput niacina ili vitamina C, također može uzrokovati upalu desni.

Bakterijske i virusne infekcije, gljivične infekcije, alergijske reakcije među mogućim su uzrocima gingivitisa koji nije uzrokovan plakom. Međutim, slučajevi pogađaju samo mali postotak pacijenata.

Liječenje gingivitisa

Liječenje upaljenih desni obično nije komplicirano i obično uključuje optimiziranu kućnu njegu zubi i usne šupljine te profesionalno čišćenje zubi. Međutim, ako je upala uznapredovala, možda će biti potrebni antibiotici ili operacija.

Važno je da u svakom slučaju reagirate na vrijeme i ne shvaćate olako krvarenje desni, čak i ako nemate drugih simptoma. Stoga biste trebali redovito odlaziti na kontrole kod svog doktora dentalne medicine.

Lijek iz prirode?

Općenito, kućni lijekovi ne mogu zamijeniti pojačanu oralnu higijenu, mogu je samo nadopuniti. U nastavku ćete pronaći veliki broj mogućih pomagača koji mogu djelovati protuupalno i ublažavati bolove. Svoju higijenu možete poduprijeti i vodicama za ispiranje usta. Jabučni ocat, slana voda ili čajevi od eteričnih ulja i biljaka kao što su kadulja ili kamilica prikladni su za to. Kokosovo ulje pokazalo se i kao kućni lijek za gingivitis jer ima učinak hlađenja i ugodan je osjećaj. Također možete jednostavno piti čaj od đumbira i lavande nekoliko puta dnevno ili staviti odgovarajuće vrećice čaja na osjetljiva područja desni.

Podijelite ovaj članak

Upaljene desni: Uzroci, liječenje i kućni lijekovi

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni