Kako se boriti protiv gingivitisa u tri laka koraka

Za čitanje ovog članka je potrebno 3,5 minuta.

Primjećujete li krvarenje dok perete zube, često imate loš zadah ili loš okus u ustima? Jesu li vam desni crvene, natečene i osjetljive? Prema stranicama Američke stomatološke udruge (ADA) Mouth Healthy, sve su to simptomi gingivitisa, ranog stadija parodontne bolesti. Gingivitis počinje kada se bakterijski plak nakupi oko ruba desni, uzrokujući upalu u tkivu desni. Ali ne brinite; izlječivo je. Ako želite znati kako se boriti protiv gingivitisa, jednostavno je kao jedan-dva-tri: četkanje, čišćenje koncem i profesionalno čišćenje.

Pravilno četkanje zuba

Vaše navike četkanja zuba mogu biti besprijekorne, ali uvijek ima mjesta za poboljšanje. Vaš prvi korak u borbi protiv gingivitisa počinje ovdje. Koristite četkicu za zube s mekim dlačicama, dovoljno malu da uđe u teško dostupna mjesta. Da biste pravilno četkali, postavite svoju četkicu za zube pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na liniju desni i koristite kratke, nježne pokrete naprijed-natrag po svakom zubu tijekom najmanje dvije minute četkanja. Četkajte zube prema uzorku kako ne biste propustili nijedno područje. Očistite vanjske površine gornjih zuba, a zatim prijeđite na vanjske površine donjih zuba. Zatim očistite unutarnje površine gornjih zuba, a zatim isto i donje zube. Posljednje iščetkajte žvačne površine zuba i eliminirajte sve preostale bakterije četkanjem jezika.

Bacite stare i istrošene četkice za zube, koje mogu utočiti bakterije. Oštećene četkice također neće dovoljno očistiti. Pitajte svog doktora dentalne medicine koja pasta za zube odgovara vama; postoje proizvodi koji zadovoljavaju sve stomatološke potrebe. Dok većina zubnih pasti ima vlastite formule za izbjeljivanje i prevenciju karijesa, druge njeguju zube koji su skloniji iritaciji povezanoj s bolestima desni ili osjetljivošću zuba.

Ispravno čišćenje zubnim koncem

Zubni konac čisti naslage s područja do kojih vaša četkica za zube ne može doprijeti – između zuba i ispod zubnog mesa, prema ADA-i. Zbog toga je korištenje konca ključni čimbenik u prevenciji gingivitisa.

Čistite zubnim koncem jednom dnevno, idealno prije spavanja kada ste već završili sa obrocima za dan. Omotajte dovoljno dugi komad konca (oko 45cm) oko srednjeg prsta svake ruke. Čvrsto držite konac između palčeva i kažiprsta i gurajte ga između svakog zuba čineći oblik slova C oko svakog zuba guranjem i povlačenjem, a zatim pokretima gore-dolje. Provucite konac preko desni između zuba i učinite istu rutinu s druge strane. Morat ćete zakriviti konac oko svakog zuba kako biste mogli proći ispod ruba desni, a zatim nakon što ste koncem očistili obje strane zuba, pomaknite konac prema dolje tako da se čisto područje može koristiti za čišćenje koncem sljedeća dva zuba.

Pazite da ne tjerate konac na silu i koristite čiste dijelove dok prolazite kroz usta, kako ne biste prenosili bakterije sa zuba na zub. Budite temeljiti uklanjajući konac između zuba polako, pokretima naprijed-nazad. Pitajte svog doktora dentalne medicine za preporuke ako imate problema; postoje voštane i nevoštane varijante, kao i držači konca ako vam je teško samima namotati i uhvatiti konac.

Profesionalno čišćenje zuba

Kada se plak temeljito ne očisti sa zuba četkanjem i koncem, on se stvrdne u kamenac. Dolazi do nakupljanja zubnog kamenca i naslaga se lijepi za kamenac što dovodi do povećanja bakterijskih toksina i može uzrokovati napredovanje gingivitisa u ozbiljnije oblike bolesti desni, poput paradontitisa.

Profesionalna čišćenja su najbolji načini uklanjanja kamenca sa zuba, a ako vaš gingivitis nije napredovao, profesionalno čišćenje pomoći će vam da ga izliječite. To može uključivati struganje korijena, što zahtijeva uklanjenje ovog stvrdnutog plaka (zubnog kamenca); i poliranje korijena, koje se koristi za zaglađivanje korijena kako bi se pospješilo zacjeljivanje nakon uklanjanja plaka i zubnog kamenca. Mnogima je dovoljno preventivno čišćenje dva puta godišnje, no vaš doktor dentalne medicine može vam pomoći da odaberete raspored koji vam najviše odgovara.

Što prije počnete, to bolje. Znajući kako se boriti protiv gingivitisa, sada ćete imati zdrava usta, bez brige o bolestima desni u budućnosti. Nastavite s dobrom borbom!

Podijeli članak

Preporučeni proizvodi

Sve o zdravlju desni