Koje su faze bolesti desni?

Za čitanje ovog članka je potrebno 4 minuta.

Više od 46% odraslih u Sjedinjenim Državama ima uznapredovalu bolest desni, prema časopisu Journal of Periodontology. Unatoč velikom broju ljudi koji se bore s ovim problemom, on može uzrokovati ozbiljne probleme ako se ne liječi. Ovdje smo da vam kažemo što je točno o bolesti desni i pružimo korisne informacije kako ih izbjeći i liječiti.

Što je bolest desni?

Bolest desni je također poznata kao parodontna bolest i česta je kod odraslih. Ovaj problem je uzrokovan nakupljanjem plaka (bakterija i šećera koji se lijepe za vaše zube). Kada se plak ne očisti temeljito tijekom vaše oralne rutine, može uzrokovati infekciju i upalu desni.

Neliječena bolest desni može uzrokovati povlačenje desni i gubitak zuba te je povezana s dijabetesom i bolestima srca. Srećom, većinu bolesti desni možete spriječiti i liječiti pridržavanjem dobrih stomatoloških navika.

Čimbenici koji povećavaju rizik od bolesti desni su:

  • Pušenje i zlouporaba opojnih sredstava
  • HIV i drugi kronični zdravstveni problemi
  • Pubertet i druga razdoblja hormonske nestabilnosti
  • Dijabetes i loša prehrana
  • Poodmakla dob
  • Stres

Ako ste zabrinuti zbog čimbenika rizika, obratite posebnu pozornost na higijenu zuba i posavjetujte se sa svojim doktorom dentalne medicine.

Stadiji bolesti desni

Postoje tri faze u kojima bolest desni napreduje:

Gingivitis: Nepravilna dentalna higijena je najčešći uzrok najranijeg stadija bolesti desni. Gingivitis može biti bez simptoma ili uzrokovati oticanje desni, crvenilo ili krvarenje tijekom čišćenja zubnim koncem ili četkanja. Važno je liječiti gingivitis prije nego što se pogorša u ozbiljnije stanje.

Parodontitis: Ako se ne liječi pravilno, gingivitis može prijeći u sljedeću fazu bolesti desni. Parodontitis nastaje kada plak dospije ispod ruba desni i proizvodi toksine koji pokreću upalu. Desni se mogu povući, a praznine oko zuba mogu se produbiti. To biste mogli primijetiti kao desni koje se odvajaju od vaših donjih ili gornjih zuba. Infekcija može početi oštećivati kost i rasklimati zube.

Uznapredovali parodontitis: Tijekom ove faze, prethodni simptomi se pogoršavaju. Zubi se više klimaju, gubitak koštane mase se nastavlja, vaše desni natiču i možete razviti temperaturnu osjetljivost.

Može biti zastrašujuće čitati o parodontopatiji, ali sada ćete bolje razumjeti zašto je dentalna higijena vitalni dio vaše rutine. Učenje je prvi korak do pozitivnih promjena u vašem zdravlju!

Imam li bolest desni?

Bolest desni može se pojaviti bez simptoma sve dok ne postane ozbiljnija. Može uzrokovati štetu prije nego što primijetite bilo kakve simptome. Budući da je bolest desni teško otkriti, osobito je važno redovito odlaziti na pregled kod svog doktora dentalne medicine ili oralnog higijeničara.

Simptomi bolesti desni uključuju:

  • Desni osjetljive na dodir, natečene ili crvene
  • Krvarenje tijekom četkanja ili čišćenja zubnim koncem
  • Povlačenje desni, otkrivanje većeg dijela zuba nego što je prije bilo vidljivo
  • Čest loš zadah
  • Gnoj koji izlazi iz desni
  • Promjene vašeg zagriza ili zagriza na protezama
  • Osjećaj klimavih zuba

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, nemojte biti prestrogi prema sebi. Činite pozitivan korak čitajući o tome što možete učiniti za poboljšanje zdravlja zubi.

Kako se liječi bolest desni?

Odgovarajuće liječenje vaše bolesti desni ovisit će o stadiju u kojem se nalazi i vašem zdravlju. Srećom, rani stadij bolesti desni često je reverzibilan pridržavanjem pravilne higijene zuba. Ova će promjena pomoći u sprječavanju nakupljanja plaka i zaustaviti ranu bolest desni.

Plak koji se stvrdnuo u zubni kamenac zahtijeva profesionalno čišćenje da bi se uklonio, osobito ako se nalazi ispod ruba desni. Stručnjak za oralnu njegu može savjetovati uklanjanje kamenca i struganje korijena (SRP). Ovaj se postupak može smatrati dubinskim čišćenjem zubi kako bi se spriječilo napredovanje bolesti desni.

Ako se vaša bolest desni neko vrijeme nije liječila, možda će biti potrebni drugi tretmani za uklanjanje oštećenog tkiva ili pomoć u preokretu gubitka koštane mase. U ekstremnim slučajevima, možda ćete trebati kirurške ili restorativne intervencije.

Bez obzira koliko je vaša bolest desni uznapredovala, odlična je ideja imati temeljitu parodontnu procjenu i dijagnozu svake godine.

Jeste li znali: doktor dentalne medicine koji je specijaliziran za prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje bolesti desni zove se parodontolog.

Prevencija bolesti desni

Može biti izazovno započeti novu rutinu, osobito ako su vam desni osjetljive. Preporučujemo četkanje i čišćenje između zuba interdentalnim četkicama, koncem ili vodenim koncem.

Bolest desni se može spriječiti:

  • Uravnoteženom, zdravom prehranom za podršku snažnom imunološkom sustavu.
  • Perite zube dvije minute dva puta dnevno i čistite između zuba jednom dnevno kako biste spriječili bolest desni prije nego što počne
  • Koristite vodicu za ispiranje usta dva puta dnevno
  • Prestankom pušenja i korištenja duhanskih proizvoda

Danas je najbolje vrijeme za stjecanje novih navika i izbjegavanje problema u budućnosti. Sada imate sjajno razumijevanje prevencije i liječenja bolesti desni kako biste uspostavili učinkovitu oralnu rutinu.

Preporučeni proizvodi

Sve o zdravlju desni