Što uzrokuje natečene desni oko jednog zuba?

Za čitanje ovog članka je potrebno 2,5 minuta.

Natečene desni prilično su česta pojava i najčešće znak nečega što se lako liječi. Ali što znači ako vam desni otiču oko jednog zuba? I što možete učiniti za liječenje? Ovdje su neki od najčešćih uzroka oticanja oko jednog zuba, zajedno sa savjetima o liječenju kako biste zadržali osmijeh.

Ostaci hrane

Ako imate oteklinu oko samo jednog zuba u ustima, to može biti zato što niste izbacili ostatke hrane ispod zubnog mesa, što može uzrokovati karijes i upalu. Ako rano uklonite ostatke četkanjem i čišćenjem koncem, oteklina bi mogla nestati. Ako ne možete sami riješiti problem u roku od nekoliko dana, posjetite svog doktora dentalne medicine. Ako se ne liječi, može uzrokovati bolest desni, što nas dovodi do broja 2...

Bolest desni

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, gotovo polovica odraslih starijih od 30 godina ima neki oblik bolesti desni. Ovo stanje uzrokuju bakterije nakupljene oko ruba desni koje su se pretvorile u plak (mekani, ljepljivi, bezbojni film). U najranijim fazama (gingivitis), možete osjetiti crvene i natečene desni. Ako se vaš gingivitis ne liječi, vaša se upala može razviti u ozbiljnije stanje koje se naziva parodontitis. Parodontitis može uzrokovati povlačenje tkiva, trošenje kosti, klimanje zuba, a zubi bi mogli čak i ispasti. Srećom, bolest desni se može spriječiti prakticiranjem dobre oralne higijene, a njeni ozbiljniji stadiji mogu se liječiti dubinskim čišćenjem (i, u nekim slučajevima, operacijom).

Apsces zuba

Apsces zuba mala je vrećica gnoja u desnima uzrokovana bakterijskom infekcijom. Najčešće bakterije dospijevaju u krvne žile i živce u pulpi zuba (unutarnjoj komori) zbog karijesa ili slomljenog zuba, ali apscesi zuba također mogu biti posljedica bolesti desni. Glavni znakovi uključuju pulsirajuću bol, crvene ili natečene desni, natečenu čeljust ili lice, osjetljiv ili bolan zub, groznicu, pa čak i slan okus u ustima. Odmah se obratite doktoru dentalne medicine radi liječenja ako mislite da imate apsces na zubu. Obično nisu opasni, ali u rijetkim situacijama infekcija se može proširiti i izazvati ozbiljne komplikacije.

Drugi potencijalni uzroci

Drugi uzroci otečenih desni koji bi se mogli pojaviti oko zubi uključuju:

  • Loše postavljene proteze
  • Virusna infekcija
  • Gljivična infekcija
  • Nuspojave lijekova
  • Nedovoljan unos hranjivih tvari
  • Osjetljivost na vodicu za ispiranje usta ili pastu za zube

Kako spriječiti natečene desni

Većina uzroka otečenih desni može se spriječiti prakticiranjem dobre oralne higijene. Četkajte barem dva puta dnevno pod kutom od 45 stupnjeva, četkajući dalje od desni kako biste uklonili ostatke na ili ispod linije desni. Čistite između zuba koncem, interdentalnim četkicama ili vodenim koncem najmanje jednom dnevno. Razmislite o korištenju drugih korisnih proizvoda poput antimikrobnih tekućina za ispiranje usta i strugala za jezik. I svakako posjetite svog doktora dentalne medicine radi redovitih pregleda. Ako vam natečene desni traju više od nekoliko dana ili vas stanje zabrinjava, nemojte čekati do sljedećeg pregleda. Posjetite svog doktora dentalne medicine odmah radi dijagnoze i liječenja. Oni će vam moći pomoći da svoje oralno zdravlje vratite u stanje kojem ćete se moći smiješiti.

Podijeli članak

Preporučeni proizvodi

Sve o zdravlju desni