Ulkusi u ustima: Uzroci, liječenje i kućni lijekovi

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Ulkusi u ustima nisu samo neugodni, već su često povezani i s jakom boli. U ekstremnim slučajevima, čak stvaraju probleme s konzumiranjem hrane. Međutim, u većini slučajeva ulkusi su potpuno bezopasni i zacjeljuju sami nakon nekoliko dana.

Koje vrste ulkusa postoje?

Ulkusi u ustima razlikuju se po izgledu i veličini. Pogađaju oko 2-10% stanovništva, posebno djece i adolescenata. Male bijele otekline ili bolna područja s crvenim rubovima, također poznata kao afte, ne smiju se zamijeniti s herpesom i pojavljuju se opetovano. Oni stvaraju mjehuriće, prvenstveno na jeziku i desnima, i proizvode žućkasti ili bijeli film fibrina s crvenim rubom koji tijelo koristi kako bi pokušalo izolirati i kontrolirati ranice. Crvena boja je pokazatelj povećanog protoka krvi uzrokovanog upalom. Izdignute rane ispunjene tekućinom nazivaju se i mjehurići ili bule. Afte su najčešća bolest jezika i zubnog mesa, ali se rijetko javljaju kao simptomi uz ozbiljne bolesti.

Mogući uzroci ulkusa

Herpes na usnici i, rjeđe, afte uzrokovane herpes simplex virusom su među najpoznatijim uzročnicima rana u ustima. Ali i drugi virusi mogu dovesti do bolnih ranica u ustima.

Bakterijske infekcije također se mogu prepoznati kao uzrok i potaknuti gnojne džepove infekcije (apscese) ili čak raširenu upalu (celulitis) u slučaju prekomjernog rasta mikroorganizama koji su već prisutni ili su se tek naselili u ustima.

Gljivica Candida albicans obično je već prisutna u ustima. Međutim, određeni lijekovi mogu potaknuti eksplozivan rast.

Ozljeda ili iritacija uzrokovana slomljenim zubom ili neprikladnom protezom također može dovesti do stvaranja mjehura ili čira. A postoje namirnice koje mogu iritirati oralnu sluznicu ili izazvati alergijsku reakciju. Nadražujuće tvari koje se prirodno nalaze u duhanskim proizvodima najvjerojatnije su drugi uzrok. Neki od lijekova koji najčešće uzrokuju ranice u ustima su određeni kemoterapijski lijekovi koji se koriste za liječenje raka, a terapija zračenjem, koja se također koristi u borbi protiv raka, također je čest krivac. Ostali uzroci uključuju sustavne bolesti koje zahvaćaju usta zajedno s drugim dijelovima tijela. Rizični čimbenici koji mogu potaknuti iritaciju oralne sluznice su genetski čimbenici, određena hrana, stres, nedostatak sna, pušenje, alergije, nedostatak željeza, cinka i vitamina. Suha usta uzrokovana određenim medicinskim stanjima također povećavaju vjerojatnost ranica u ustima.

Savjeti za liječenje ulkusa u ustima

U većini slučajeva, mjehurići u ustima će zacijeliti unutar dva tjedna bez liječenja. Za to vrijeme izbjegavajte nepotrebne dodatne podražaje kao što su gruba ili vruća hrana i ugljični dioksid. No, ako imate temperaturu, mjehuriće na koži, infekcije oka, oslabljen imunološki sustav, jake bolove i poteškoće, bolje je otići liječniku.

Međutim, kao i kod svega što ima veze s ustima, optimalna higijena je neophodna kako bi se štetne bakterije držale podalje od nadraženih područja. Osnova je pranje zubi dva puta dnevno pastom za zube koja po mogućnosti sadrži fluor te četkicom za zube koja ne smije biti pretvrda. Također, svaki dan čistite koncem prostore između zuba i šupljine oko implantata. Osim toga, za čireve u ustima, toplo preporučujemo svakodnevno ispiranje usta otopinom koja ne sadrži alkohol.

Kućni lijekovi koje možda već imate pri ruci uključuju prirodne pomoćnike kao što su ulje čajevca, aloe vera, ekstrakti rabarbare, nevena i kamilice te soda bikarbona. Jednostavno pomiješajte s vodom kako biste formirali pastu i nanesite je na zahvaćeno područje. Kockice leda umotane u papirnati ručnik također će privremeno ublažiti bol.

Podijelite ovaj članak

Ulkusi u ustima: Uzroci, liječenje i kućni lijekovi

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni