Ranica u ustima:
Uzroci, liječenje i kućni lijekovi

Za čitanje ovog članka trebat će vam 3 minuta.

Ranice u ustima nisu samo neugodne, već mogu biti i iznimno bolne. U ekstremnim slučajevima čak sprječavaju unos hrane. Ali kako točno nastaju? Prije svega treba naglasiti da su iritacije u području usta obično bolne, ali relativno bezopasne. Samo izuzetno rijetko su pokazatelji ozbiljnijih bolesti kao što su npr. rak. Unatoč tome, neugodne su i mogu ozbiljno ograničiti kvalitetu života. Stoga je važno pogledati uzroke i metode liječenja.

Kako nastaju ranice u ustima?

Upala sluznice usne šupljine često se javlja kao posljedica pretvrde četkice za zube ili pratećih simptoma drugih bolesti. Najčešće su afte. Češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca. Bolni mjehurići sa žućkastom do bijelom prevlakom i crvenim rubom smatraju se najčešćim oboljenjem oralne sluznice. Njihov uzrok često nije jasan, ali postoje čimbenici rizika koji mogu pospješiti razvoj ranica i mjehurića na upaljenim područjima sluznice usne šupljine. Razni znanstveni izvori utvrđuju da do 40 posto oboljelih ima obiteljsku povijest ovog fenomena, što upućuje na genetsku predispoziciju. Također se kaže da konzumacija hrane koja sadrži gluten potiče razvoj afti u slučaju intolerancije.

Kao mogući uzroci upale spominju se i stres te nedostatak sna. Određene namirnice, poput čokolade, jagoda, rajčice i sira, te topli napici također mogu izazvati iritaciju u usnoj šupljini. Mehanički uzrokovane lezije uzrokovane pregrubim četkanjem zubi, pretvrdim četkicama za zube ili problematičnom tehnikom četkanja ponekad su odgovorne za rane, kao i točke pritiska od aparatića ili zubne proteze. Simptomi nedostatka željeza, folne kiseline i cinka također su mogući uzroci. Budući da slina vlaži i štiti sluznicu usta, ranice u ustima ponekad su i neugodna nuspojava određenih lijekova koji inhibiraju protok sline i potiču suha usta.

Što možete učiniti protiv bolnih ranica u ustima?

Neugodno peckanje u ustima obično nestaje samo od sebe unutar nekoliko tjedana. Za to vrijeme ipak treba paziti da što manje iritirate upaljenu sluznicu usne šupljine. Konkretno to znači izbjegavanje posebno ljute i grube hrane, kao i kisele i slane hrane te intenzivnih začina. Također biste trebali ukloniti ugljičnu kiselinu iz prehrane ako imate bolne mjehuriće.

Ako imate simptome, pripazite i na posebno temeljitu oralnu higijenu kako se bakterije ne bi nastanile u ozlijeđenoj usnoj šupljini. Kada perete zube dva puta dnevno, međutim, ne biste trebali koristiti četkicu koja je pretvrda. Ako ste skloni čestim upalama sluznice usne šupljine, preporučuje se pasta za zube bez natrijevog lauril sulfata. Redovito treba koristiti i zubni konac za međuzubne prostore, strugalicu za jezik protiv bakterija na površini jezika i antibakterijsku vodicu za usta, po mogućnosti bez alkohola. Pomaže i ispiranje usta vodom nakon svakog obroka.

Najbolji kućni lijekovi

Neki kućni lijekovi mogu ubrzati proces ozdravljenja. Evo nekih prirodnih lijekova koje možda već imate kod kuće, a koji vam pomažu ublažiti bolove povezane s upalom: ulje čajevca, aloe vera, ekstrakt rabarbare, ekstrakt nevena, ekstrakt kamilice i soda bikarbona (pomiješana s vodom kao pasta).

Podijeli članak

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni