Kako izgleda normalan, zdrav jezik?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Oko 60 do 80 posto svih bakterija koje uzrokuju neugodan zadah nalazi se na površini jezika. To stoji u prilogu Njemačkog društva za parodontologiju. Halitoza, kako se u medicinskom rječniku naziva neugodan zadah, može se razviti u pravo osobno opterećenje, a u najgorem slučaju dovesti i do socijalne izolacije. Međutim, kao i bakterijske naslage na jeziku, često se može izbjeći i boriti se uz nekoliko jednostavnih trikova. U nastavku bismo vas željeli upoznati s funkcijama jezika, kako bi trebao izgledati zdrav jezik, koje promjene boje postoje, što uzrokuje npr. smeđi jezik i što možete učiniti da spriječite pojavu naslaga.

Kao jedan od naših osjetilnih organa, jezik ima brojne funkcije kojih ćemo se ovdje samo dotaknuti. Pozivamo se na National Association of Statusory Health Insurance Dentists, koja navodi da su glavne funkcije jezika distribucija hrane, čišćenje usne šupljine, govor, gutanje, kušanje i zaštita od štetnih toksina ili hrane.

Zdrav jezik trebao bi biti blijedoružičast, vlažan i blago hrapav. Tanak (!) bijeli film koji se može lako ukloniti ili će sam ispariti također je normalan. Ova ovojnica se sastoji od ostataka hrane, endogene sluzi, klica, vrhova papila i starih stanica. Sama po sebi nije opasna, ali bi bilo idealno svakodnevno uklanjati je prilikom čišćenja jezika - makar samo kako biste spriječili neugodan zadah iz usta i osjetili osjećaj svježine u ustima bez kojeg više ne želite ostati.

Postoje naslage različitih boja koje prvenstveno čine jezik neuglednim, ali istovremeno mogu dati i informaciju o mogućim bolestima koje stoje iza signalnih boja. Privremena diskoloracija obično je potpuno bezopasna i može se pojaviti nakon što, primjerice, jedete borovnice. Važno je ispravno protumačiti trajnu diskoloraciju. Članak u Deutsche Apotheker Zeitung objašnjava da žućkasta prevlaka može ukazivati na bolest žučnog mjehura ili jetre. Smeđi jezik može biti posljedica rijetkih bolesti bubrega. Gusta bijela prevlaka pak ukazuje na gastrointestinalnu bolest ili virusnu infekciju, dok crveni jezik može biti pokazatelj, primjerice, pothranjenosti. Popis se može nastaviti gotovo unedogled. Ako ste zainteresirani, više o problemima s jezikom i njihovim mogućim uzrocima možete saznati u članku na portalu ljekarni Deutscher Apotheker Verlag.

Trebali biste znati da se toliko mnogo bakterija nakuplja na stražnjoj strani jezika jer jezik ima brojne udubine zbog svoje grube i brdovite prirode. One štetne bakterije kojima nije potreban kisik da bi preživjele osjećaju se u njima posebno ugodno. Uobičajena njega zuba pranjem zuba ne djeluje na ove bakterije na površini jezika pa se one mogu nesmetano razmnožavati. To pak dovodi do povećanog rizika od bolesti desni, što može dovesti do parodontitisa, upale parodonta. Gubitak zuba jedna je od ozbiljnih posljedica ovih zaraznih bolesti, zbog čega je neophodna optimalna oralna higijena.

Iako je pranje zubi odgovarajućom četkicom, pastom (po mogućnosti antibakterijskom) i koncem za međuzubne prostore temelj oralne higijene, ono nije dovoljno. Osim toga, svakako biste trebali uključiti strugalicu za čišćenje jezika u svoju svakodnevnu rutinu oralne higijene.

Strugalica za čišćenje jezika nježno, učinkovito i održivo uklanja bakterijske naslage koje potiču upalu s jezika pomoću posebnih izbočina i lamela. Kako bi se osiguralo da prirodni refleks grčanja ne ometa čišćenje, strugač za jezik ima posebno ravan oblik, što nudi veliku prednost u odnosu na četkicu za zube. Na korištenje čistača jezika u početku može biti potrebno neko vrijeme privikavanja, ali isplati se nakon kratkog vremena. Da biste očistili jezik, ispružite ga daleko ispred zrcala i nanesite antibakterijsku pastu za zube na stražnji dio jezika s izbočenom stranom čistača jezika. Zatim pomaknite lamelarnu stranu strugala od najviše vidljive točke na stražnjoj strani jezika prema vrhu jezika i pritom povucite bakterijski plak prema dolje. Nastavite temeljito, ali nježno kako ne biste oštetili osjetljive papile u stražnjoj trećini jezika i izazvali želju za grčenjem. Ovaj postupak će u većini slučajeva spriječiti smeđi, bijeli ili žuti jezik.

Podijelite ovaj članak

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni