Što radi čistač jezika?
Kako i koliko često treba čistiti jezik?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Temeljita oralna higijena neophodna je za oralno zdravlje. A to ima značajan utjecaj na opće zdravlje. Najveći rizik od bolesti usta dolazi od štetnih bakterija. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da se bakterije ne gnijezde samo na zubima i međuprostorima, već i na jeziku, a pretpostavlja se da je čak 80% bakterija u ustima upravo na jeziku. Dijelovi mrtvih stanica sluznice usne šupljine i ostaci hrane tamo stvaraju ovojnicu koja bakterijama nudi idealno tlo za razmnožavanje. A u udubljenjima hrapave površine jezika štetne bakterije koje ne trebaju kisik osjećaju se posebno kao kod kuće. Budući da ovi mikroorganizmi mogu potaknuti parodontitis, čišćenje jezika bi trebalo biti redoviti dio vaše oralne higijene. Prednosti čišćenja jezika: Čišćenjem jezika uklanjate naslage s jezika zajedno s velikim dijelom bakterija.

Stručnjaci pretpostavljaju da se halitoza, odnosno loš zadah, javlja u ustima čak do 90 posto svih slučajeva. To je djelomično zbog bakterija koje žive na jeziku, a koje stvaraju hlapljive spojeve sumpora iz mrtvih stanica i ostataka hrane. Potonji su odgovorni za loš zadah.

Preporučamo korištenje sredstva za čišćenje jezika posebno razvijenog za optimalnu oralnu njegu. Posebnim strugalicama za jezik možete specifično smanjiti gore opisane bakterije i osloboditi jezik bijele, žute ili smeđe naslage. Uz redovitu, pravilnu upotrebu, vaš će jezik imati zdrav, blijedoružičasti sjaj, a dah će ostati svjež. Ugodna nuspojava je da se okusni pupoljci također oslobađaju naslaga tijekom procesa čišćenja. To osigurava bezbrižan osjećaj okusa.

Ispravna uporaba strugala za jezik

U teoriji, jezik možete očistiti četkicom za zube. Međutim, to je previsoko i, kada udari čepić u grlo, kod mnogih ljudi u određenom trenutku izaziva refleks grčenja. Stoga su razvijeni posebno ravni strugači za jezik koji nježno i učinkovito otpuštaju i uklanjaju gornji sloj gume s izbočinama i lamelama.

Nanesite antibakterijsku pastu za zube na izbočine strugala za jezik, isplazite jezik i nanesite sredstvo za čišćenje jezika na najvišu točku na stražnjoj strani jezika koju možete vidjeti. Zatim nježno povucite strugač prema vrhu jezika. Budite temeljiti, ali u isto vrijeme pazite da ne ozlijedite jezik prilikom čišćenja jer male rane mogu omogućiti štetnim bakterijama da uđu u krvotok. Preporučujemo svakodnevnu upotrebu nakon uobičajenog pranja zuba i čišćenja koncem između zubi.

Inače, čišćenje jezika nije novonastali izum zapadnog svijeta. U Aziji se prakticira stoljećima.

Druge metode čišćenja jezika

Ubijte klice na jeziku biljnim tinkturama kadulje, smirne, majčine dušice. Tvrda hrana mehanički uklanja obloge s jezika: žvakanje sirovog voća i povrća ili kore kruha olabavljuje ovoj. Ostala mehanička pomagala su npr. žlice. Međutim, ovu metodu treba koristiti s velikim oprezom jer oštri rubovi žlice mogu ozlijediti jezik. Za profesionalno čišćenje jezika mnogi doktori dentalne medicine danas nude takozvane jezične sisaljke kao alternativu.

Je li oblog na jeziku uvijek bezopasan?

Obično plak nije razlog za zabrinutost. Ali to može biti i znak određenih bolesti. Ako osjećate simptome poput pečenja jezika, groznice ili općeg osjećaja bolesti tijekom duljeg vremenskog razdoblja, bolje je da to pojasnite liječniku.

Podijelite ovaj članak

Što radi čistač jezika? Kako i koliko često treba čistiti jezik?

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni