Bijelo obložen jezik: Što ako mi je jezik bijel?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Tanak bijeli sloj na jeziku, iako nije osobito estetski, uglavnom je bezopasan. Plak se sastoji od mrtvih stanica, mikroorganizama i ostataka hrane koji se lijepe na površinu jezika. No, bijeli jezik se može pojaviti i kao nuspojava bolesti.

Što uzrokuje bijele naslage na jeziku?

Uz redovitu - po mogućnosti svakodnevnu - upotrebu strugala za jezik i dobru cjelokupnu oralnu higijenu, jezik bi trebao biti blijedoružičast. U najboljem slučaju, na njemu bi trebao biti lagani, tanki bijeli sloj koji se lako skida strugalicom za jezik i ne ostaje trajan. Bezopasna bijela prevlaka na jeziku mješavina je vrhova papila, klica, sluzi vlastitog tijela, starih stanica i ostataka hrane. Posebno je velik broj klica na stražnjoj trećini jezika. Tekuće dijete također mogu uzrokovati bijelo obložen jezik, kao i obična prehlada i suha usta povezana s lijekovima. Obloženost jezika također se često može povezati s konzumacijom alkohola i duhana.

Međutim, plak također može biti simptom zaraznih bolesti. Bijelo obložen jezik često je uzrokovan upalom želučane sluznice ili nekom drugom bolešću probavnih organa. Virusna infekcija ili prehlada s temperaturom ili bez nje također može biti kriva. Kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza, jezik je također primjetno svijetli. Kod leukoplakije postoje bjelkaste, čvrste naslage na površini jezika ili na rubu jezika, ali i na drugim sluznicama, a kod trbušnog tifusa postoje sivo-bijele plohe na sredini jezika s crvenim rubom. Zaraza gljivicom Candida albicans pokazuje se kao bijela, sirasta prevlaka.

Ako je plak vrlo tvrdokoran, osobito ako ga prate neugodni učinci na osjećaj u ustima ili opće zdravlje, bolje je posjetiti liječnika kako bi se isključile druge bolesti ili započelo liječenje.

Što možete učiniti u vezi bijelog obloga na jeziku?

Čak i ako nema ozbiljnog problema, preporučljivo je aktivno suzbijati bijele naslage. Jer ne samo da nije osobito lijepo gledati – bakterijski omotač na jeziku također je glavni uzrok lošeg zadaha, u stručnom žargonu nazvanog halitoza. Čak 80 posto svih bakterija koje uzrokuju halitozu nalazi se na površini jezika, a brojna udubljenja na hrapavoj stražnjoj strani jezika omiljena su mjesta za naseljavanje štetnih bakterija kojima za život i razvoj nije potreban kisik.

Jedan od načina za kontrolu količine ovoja na jeziku je prehrana. Vlakna u žitaricama, voću i povrću stvaraju mehaničko trenje. Kao rezultat toga, premaz se praktički istrlja s jezika. S druge strane, prehrana mekom i tekućom hranom može uzrokovati bujanje ovojnice na jeziku.

U svakom slučaju pranje zubi dva puta dnevno nije dovoljno, iako je čišćenje četkicom, pastom i koncem za zube osnova optimalne oralne higijene. Kako biste spriječili bijelu naslagu na jeziku, preporučamo korištenje sredstva za čišćenje jezika s rebrima i izbočinama koje je posebno razvijeno za tu svrhu. Ovo provjereno sredstvo za samoliječenje bijelo obloženog jezika nježno, održivo i učinkovito uklanja bakterijske naslage. Ravni oblik izbjegava prirodni refleks grčanja i uz malo vježbe to više nije neudobno i postaje normalan dio svakodnevne rutine. Isplazite jezik daleko i upotrijebite izbočenu stranu čistača jezika kako biste nježno nanijeli antibakterijsku pastu za zube na vrh jezika. Zatim postavite čistač jezika lamelarnom stranom na najgornju vidljivu točku jezika i pažljivo povucite jezičnu oblogu prema vrhu jezika. Moguća halitoza, koja se može pratiti unatrag do bijelo obloženog jezika, uskoro će biti stvar prošlosti. Umjesto toga, u ustima je ugodan osjećaj svježine, jer su i okusni pupoljci oslobođeni začepljenog plaka.

Podijelite ovaj članak

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni