Koja je hrana loša za desni?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta.

Zaštita zubnog mesa mora biti na prvom mjestu, posebno u odrasloj dobi. Čak i ignoriranje krvarenja desni može imati ozbiljne posljedice na vaš zubni aparat. Ovaj članak objašnjava važnost i održavanje zdravih desni. Prehrana u tome igra važnu ulogu.

Zašto je zaštita desni toliko važna?

Desni su dio oralne sluznice. Ovaj bitan dio usne šupljine prekriva zube od čeljusne kosti do krune. Prvenstveno nudi zaštitnu i zadržavajuću funkciju. Zubi se stabiliziraju i sprječava prodor štetnih bakterija u čeljust i korijen zuba. Povlačenje zubnog mesa, primjerice zbog upale zubnog mesa, u najgorem slučaju dovodi do gubitka zuba.

Da biste to spriječili, neophodna je optimalna oralna higijena, koja se sastoji od pranja zubi dva puta dnevno četkicom i pastom za zube, korištenja zubnog konca za praznine i karijese, antibakterijske vodice za usta i čišćenja jezika čistačem za jezik. Ali prehrana je također od velike važnosti u vezi sa zdravljem desni.

Uloga prehrane - dobra i loša hrana za desni

Brojne bolesti zubi i desni mogu se povezati s lošom prehranom. Ljudi koji se loše hrane često pate od manjka energije ili proteina. To povećava osjetljivost na bakterijske infekcije, jer tijelo treba energiju i proteine u bjelanjku za održavanje imunološkog sustava. Prekomjerna težina također ima negativan utjecaj na imunološki odgovor. Stoga su i pothranjenost i pretilost čimbenici rizika za parodontitis.

Kod akutnog gingivitisa broj loših bakterija u usnoj šupljini veći je nego inače. Oni ulaze u niže ležeće dijelove zubnog mesa i oslobađaju ih od zubnih vratova. Imunološki sustav u ustima dodatno oslabljuje vlastita obrana organizma, jer nastale metaboličke molekule – tzv. slobodni radikali – dodatno oštećuju tkivo. Taj se učinak pojačava određenim namirnicama.

Prema znanstvenim studijama, niska razina vitamina C povećava rizik od parodontitisa. Voće kao što su agrumi i jabuke sadrže velike količine vitamina C, ali povrće također može zadovoljiti potrebe. Brokula ili svježi špinat izvrstan su izvor vitamina C, a ujedno su i bolji za zube.

Sirovo voće i povrće također sadrži vlakna i idealno je kao međuobrok. Zahtijeva snažno žvakanje, što zauzvrat potiče lučenje sline, čime se izbacuju kiseline i šećeri iz usta. Ipak, savjetuje se oprez kod svih vrsta voća s posebno visokim udjelom fruktoze ili kiselina. Iako su banane zdrave, mogu potaknuti karijes. Stoga je preporučljivo oprati zube što je prije moguće. Kisela hrana poput citrusa napada zubnu caklinu, a pranje zuba odmah je veći napor. Zato mnogi stomatolozi preporučuju pričekati pola sata nakon jela kisele hrane. Ako to nije moguće, perite zube izravno jer je to svakako bolje nego da ih uopće ne perete.

Imunološki sustav i zdrave desni ne trebaju samo vitamin C. Nedostatak vitamina A dovodi do sušenja sluznice u ustima. Suha usta su dobro tlo za razvoj upalnih bakterija. Obnavljanje stanica podupire vitamin E, a vitamin D igra važnu ulogu u metabolizmu kalcija. Kako biste pospješili zacjeljivanje rana, trebali biste u svoju prehranu uključiti namirnice s visokim udjelom folne kiseline kao što su rajčice, mahunarke, šparoge, kupus i proizvodi od cjelovitih žitarica.

Minerali jačaju zube i kosti te su još jedan važan dio prehrambene terapije. Nizak unos magnezija povećava rizik od parodontitisa, jer mineral podupire očuvanje kostiju i zuba. Orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, sezam ili mahunarke bogati su magnezijem.

Ciljana prehrana može ubrzati obnovu imunološkog sustava jer je znanstveno dokazana povezanost prehrane i parodontoze. Za prevenciju bolesti desni i parodontnih bolesti preporučujemo 2 do 3 obroka dnevno, 3 šake povrća i 2 šake voća s niskim udjelom šećera, puno proteina i omega-3 masnih kiselina. Također biste trebali piti najmanje 2 litre vode ili barem pića bez šećera. Protuupalni začini poput kurkume, đumbira i muškatnog oraščića također mogu pomoći u liječenju.

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni