Koja je tekućina za ispiranje usta za parodontozu?

Što čini klorheksidin?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta

Redovito ispiranje usta dio je temeljite oralne higijene, kao i pranje zuba četkicom i koncem za zube te čišćenje jezika posebnom strugalicom za jezik. Vodice za ispiranje usta svakako bi trebale biti sastavni dio svakodnevne rutine njege usne šupljine. Međutim, postoji širok izbor različitih vodica za ispiranje usta s različitim aktivnim sastojcima i stoga odabir nije uvijek jednostavan.

Što je zapravo vodica za ispiranje usta?

Suprotno uobičajenom izrazu, sa stomatološke točke gledišta, vodica za ispiranje usta je naravno nešto drugačija od vode. Postoji mnogo različitih mješavina, uključujući kozmetičke proizvode u koncentriranom obliku, otopine za njegu desni i medicinske vodice za ispiranje usta s preventivnim ili kurativnim aktivnim sastojcima. Neke kozmetičke vodice za ispiranje usta sadrže i do 30 posto alkohola. To se mora uzeti u obzir pri odabiru jer tekućine za ispiranje usta koje sadrže alkohol nisu prikladne za svakoga. Preporučamo korištenje vodice za ispiranje usta bez alkohola, posebno za dugotrajnu upotrebu. Budući da vodica za ispiranje usta spada pod “Pravilnik o kozmetičkim proizvodima”, ne mora nužno imati dokazano djelovanje kao medicinska vodica za ispiranje usta. Fluorid remineralizira zube i sve izložene površine korijena. Na taj način se zubi štite od karijesa. Neke biljke mogu pospješiti cirkulaciju krvi. To jača desni i čini ih otpornijima na bakterije. Ostali sastojci poput alantoina ili vitamina A imaju umirujući učinak na iritaciju, a kombinacija amin fluorida i kositar fluorida može ubiti klice.

Obična vodica za usta stoga sasvim sigurno može biti dovoljna za normalno čišćenje zubi i usta. Djeluje dezinficirajuće, a uz redovito i temeljito pranje zubi dokazano uklanja plak, odnosno opasne naslage. Time se značajno pridonosi prevenciji gingivitisa koji može prerasti u zaraznu bolest parodonta: parodontitis. Ali čak i ako već bolujete od ove bolesti, prava tekućina za ispiranje usta bitan je dio liječenja.

Medicinska vodica za ispiranje usta

U slučaju akutne parodontne bolesti najbolje je koristiti vodice za ispiranje usta klorheksidinom koje ne smiju sadržavati alkohol. Snažan antibakterijski učinak posebno je važan kod akutnih upala. Međutim, imajte na umu da vodica za ispiranje usta s klorheksidinom nije zamjena za normalnu rutinu njege usne šupljine i zuba. Terapijska tekućina za ispiranje usta koja sadrži 0,2% klorheksidina smije se koristiti samo oko dva tjedna.

Također treba napomenuti da sastojak klorheksidin tijekom korištenja oboji zube i jezik u smećkastu boju. Ovaj površinski pigmentni sloj može ukloniti doktor dentalne medicine nakon terapije profesionalnim sredstvima za čišćenje zuba. Za optičku "samopomoć" možete koristiti paste za zube s abrazivnim učinkom koje "otrljaju" plak. Međutim, ove zubne paste treba koristiti pažljivo i ne više od jednom tjedno. Klorheksidin također može utjecati na osjet okusa tijekom dužeg vremenskog razdoblja, ali i ta nuspojava nestaje nakon prestanka uzimanja proizvoda.

Prevencija

Najbolji način za njegu usta je, naravno, pranje zubi dva puta dnevno. Ovo treba biti posebno temeljito u slučaju parodontitisa kako bi se zaista učinkovito uklonio štetni plak koji je glavni uzrok parodontitisa. Četkica za zube ne smije biti pregruba kako bi se izbjegle dodatne ozljede, a preporučamo korištenje zubne paste formulirane za parodontitis kako bi se suzbili ne samo simptomi već i uzroci upale. Koristi se za uklanjanje plaka iz pukotina i šupljina prije nego se razvije u kamenac. Čišćenje jezika također bi trebalo biti sastavni dio svakodnevne oralne higijene jer se čak 80% bakterija u ustima nalazi upravo na jeziku.

Podijelite ovaj članak

Koja je tekućina za ispiranje usta za parodontozu? Što čini klorheksidin?

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni