Koja je najbolja pasta za zube za parodontalnu bolest i gingivitis?

Za čitanje ovog članka trebat će vam 4 minuta.

Osnova oralne higijene je redovito i temeljito pranje zuba pastom. Međutim, izbor vrsta je ogroman. Većinu vremena, iz navike, držimo se paste za zube za koju smo nekada mislili da je dobra. U većini slučajeva to je sasvim u redu. Ali ako je zubno meso upaljeno ili je, u najgorem slučaju, parodont već oštećen, zubnu pastu treba pažljivije birati.

Za mehaničko čišćenje zuba zadužena su tijela za čišćenje od silikatnih smjesa, mramornog prahai sredstva za izbjeljivanje. Zajedno s četkicom za zube čiste naslage i bakterije.

Sredstva za pjenjenje ravnomjerno raspoređuju pastu za zube u ustima i otpuštaju ostatke i plak.

Najčešće korišteni ovlaživač je sorbitol. Zamjena za šećer sprječava isušivanje paste za zube. Zubna pasta svoj ugodan okus dobiva od aroma, a proizvođači koriste konzervanse kako bi spriječili prerano kvarenje.

Za daljnje zahtjeve postoji i niz dodatnih sastojaka koji služe u različite svrhe. Dobro je poznato da fluorid stvrdnjava zubnu caklinu i dugoročno sprječava karijes. Pirofosfat se koristi za sprječavanje mineralizacije plaka i za sprječavanje nastanka kamenca. Soli cinka također sprječavaju stvaranje zubnog kamenca i učinkovite su protiv lošeg zadaha. I na kraju, kositar u kombinaciji s amin fluoridom ima snažno antibakterijsko djelovanje, te suzbija uzročnike gingivitisa.

Glavni uzročnik bolesti zubnog mesa, koje pak mogu dovesti do paradentoze, su bakterije koje se talože u obliku naslaga, osobito na rubovima zubnog mesa. Takozvani plak može se naći i na površini jezika, budući da se neke bakterije tamo posebno osjećaju u brojnim udubljenjima. Samo pranje zubi nije dovoljno za suzbijanje gingivitisa ili parodontitisa, ali je uvijek osnova optimalne oralne higijene. U svakom slučaju, sastoji se od pranja zuba četkicom, pastom i koncem za zube te redovitog ispiranja usta. To također uključuje svakodnevnu upotrebu posebnog sredstva za čišćenje jezika. To vam omogućuje da spriječite probleme s desnima u vlastita četiri zida ili ih obuzdate ako ste već pogođeni. No, trebali biste se pobrinuti i za profesionalno čišćenje zuba u stomatološkoj ordinaciji te za redovite kontrole. Treba odmah reagirati i kod manjeg učestalog krvarenja zubnog mesa, jer gingivitis ne treba shvaćati olako. Čak i ako nemate drugih tegoba jer glavni problem je što se parodontoza često otkrije prekasno. Međutim, s pravilnim liječenjem, velik dio oštećenja je reverzibilan.

No, koja pasta za zube pomaže u borbi protiv gingivitisa i paradentoze?

Postoje vrste pasta za zube koje su posebno dizajnirane za rješavanje ne samo simptoma, već i temeljnih uzroka upale. Kombinacija aktivnih sastojaka amin fluorida i kositar fluorida preporučuje se zbog njegovog antiplak i protuupalnog učinka. To dokazano trajno uklanja tvrdokorni zubni plak. Osim toga, pasta za zube s ovim sastojcima pruža izvrsnu zaštitu od karijesa. Redovita uporaba čak potiče regeneraciju nadraženih desni. Pasta za zube koja sadrži fluorid također pomaže u temeljitoj njezi zuba, jer učvršćuje zubnu caklinu i smanjuje klice. Ksilitol i klorheksidin također su učinkoviti protiv bakterija. Eterična ulja i biljni ekstrakti poput kadulje, kamilice i metvice suzbijaju upalu i mogu također pospješiti zacjeljivanje.

Pogled na sastojke komercijalno dostupnih pasta za zube stoga je apsolutno neophodan iz gore opisanih razloga. Osim toga, ako imate gingivitis ili parodontitis, uvijek slijedite savjete svog doktora dentalne medicine.

Podijeli članak

Koja je najbolja pasta za zube za parodontalnu bolest i gingivitis?

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe

Riješite test

Sve o zdravlju desni