Čimbenici rizika za gingivitis

Za čitanje ovog članka trebat će vam 3 minuta.

Bolest desni se često prepozna prekasno

Parodontoza se često razvija neprimjetno, iako prve znakove bolesti doktor dentalne medicine može otkriti u vrlo ranoj fazi.

Čimbenici rizika i rizične skupine

Određeni čimbenici rizika povećavaju vjerojatnost razvoja i napredovanja parodontitisa.

Pušenje

Dijabetes

Trudnoća

40

Stres

Visoki krvni tlak

Pušenje

Pušači imaju 2,5 do 6 puta veću vjerojatnost za razvoj upalne bolesti parodonta nego nepušači. Parodontna bolest općenito je teža kod pušača i slabiji su izgledi za liječenje i oporavak.

Dijabetes

Više informacija

Trudnoća

Više informacija

40

Problemi s desnima mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Osobito u kombinaciji s drugim čimbenicima rizika kao što su pušenje ili dijabetes. Međutim, kako pokazuje nekoliko studija, pokazalo se da rizik od razvoja bolesti raste s godinama.

Stres

Stresne situacije utječu na zdravlje desni. Oralna higijena često se zanemaruje pod psihičkim stresom. Ovo također potiče nakupljanje plaka.

Visoki krvni tlak

Manche Medikamente zur Behandlung von Bluthochdruck (z. B. Nifedipin, Amlodipin, Nitrendipin) können Wucherungen des Zahnfleisches verursachen. Diese können die Bildung von bakteriellen Zahnbelägen begünstigen und die Zahnpflege erschweren.

Probleme s desnima prepoznajte na vrijeme!

Upala zubnog mesa (gingivitis) obično je uzrokovana bakterijama plaka. Jedan od simptoma toga je krvarenje desni. Ako se uzrok ne liječi, odnosno ako se bakterije plaka temeljito ne uklone, može doći do kroničnog gingivitisa. Ako se ne liječi, upala može napredovati, uništiti čeljusnu kost i čak dovesti do gubitka zuba.

Online test

Saznajte koliki je vaš osobni rizik od problema s desnima!

Riješite test

U trudnoći se puno toga mijenja - pa tako i desni.

Hormonalne promjene opuštaju tkivo oralne sluznice i povećavaju dotok krvi u desni - rezultat su često oticanje i krvarenje desni. Bakterije u plaku se tada lako oporave i mogu uzrokovati upalu desni (gingivitis). Odatle se upalni procesi mogu proširiti na cijelo tijelo – uključujući i vaše dijete.

Možda je gingivitis opasan za dijete?

Studije su pokazale da neliječeni gingivitis može povećati rizik od prijevremenog poroda i niske porođajne težine. Stoga gingivitis treba spriječiti, otkriti i liječiti na vrijeme.

Sami ste riješili infekciju desni?

S vremenom se upala može proširiti na parodont (parodontitis). Razgrađuju se vezivno tkivo i kosti. Pažljivom oralnom higijenom i pastom za zube koja se bori protiv uzročnika gingivitisa možete se preventivno zaštititi.

Njega desni je briga za zdravlje

Dijabetes može promijeniti mnoge stvari – uključujući i desni: dotok krvi u desni je smanjen, a obrambeni mehanizmi oslabljeni. Ako se to razvije u gingivitis, ta se upala može proširiti po cijelom tijelu i zahvatiti različite organe. Odgovarajući sustav za njegu usne šupljine - pasta za zube, četkica za zube i vodica za ispiranje usta - stoga je ključ svega. Rizik od parodontitisa povećava se tri puta kod osoba s dijabetesom. Osim toga, bolest usne šupljine također može imati negativan učinak na kontrolu razine šećera u krvi. Neotkriveni ili neliječeni parodontitis može negativno utjecati na težinu i mogućnost kontrole dijabetesa. Osim dobre kontrole šećera u krvi, dobro oralno zdravlje osobito je važno za osobe s dijabetesom.

1

Čišćenje: Perite zube 2 do 3 puta dnevno po 2 minute mekom četkicom za zube.

meridol® Gum Protection četkica za zube

Temeljito čisti i štiti desni.

2

Snaga: Sprječava plak i krvarenje desni.

meridol® Gum Protection pasta za zube

Bez bojila, umjetnih aroma ili natrijevog lauril sulfata. Pruža trenutno i dugotrajno antibakterijsko djelovanje.

3

Zaštita: Isperite usta antibakterijskim sredstvom za ispiranje nakon pranja zubi ili između.

meridol® Gum Protection vodica za ispiranje usta

Neutralizira štetne bakterije i dugotrajno sprječava stvaranje plaka.

Naši doktori dentalne medicine preporučuju

ili

Pokušavate pronaći pravi proizvod za vaše desni?

Riješite naš test o desnima kako biste otkrili najbolje preporučene proizvode za svoje specifične potrebe.

Riješite test

Sve o zdravlju desni