Liječenje desni i zubi vodikovim peroksidom

Za čitanje ovog članka je potrebno 3,5 minuta.

Možda ste dobro upoznati s vodikovim peroksidom. Možda čak imate smeđu plastičnu bočicu s njim u svom ormariću s lijekovima za čišćenje posjekotina i ogrebotina. Ali jeste li znali da ima nekoliko primjena u oralnoj njezi? Od pomoći u liječenju bolesti desni do izbjeljivanja zubi, vodikov peroksid je svestrani suputnik u vašem oralnom zdravlju.

Liječenje bolesti desni vodikovim peroksidom

Osim primjene u prvoj pomoći, ispiranje s niskom koncentracijom vodikovog peroksida može vam pomoći dati zdraviji osmijeh, a doktori dentalne medicine su ga koristili godinama. Prema Nacionalnom časopisu za registrirane stručnjake za stomatološko zdravlje (RDH), stomatolozi su koristili hidrogen peroksid od 1913. za pomoć u liječenju bolesti desni i smanjenju plaka na zubima.

Vodikov peroksid pomaže ubiti bakterije odgovorne za bolesti desni na dva načina. Prvo, oslobađa kisik. Ako ste ikada primijetili da peroksid stvara mjehuriće, to je zato što ispušta kisik. Kisik može pomoći u eliminaciji patogena kod najagresivnijih oblika bolesti desni. Prisutnost kisika otežava (ako ne i onemogućuje) preživljavanje anaerobnih bakterija.

Drugi način na koji liječenje vodikovim peroksidom može pomoći u liječenju bolesti desni i poboljšanju zdravlja desni je uništavanje staničnih stijenki bakterija. RDH ističe da je često najučinkovitiji način da se dođe do bakterija smještenih duboko u parodontnim džepovima nanošenje peroksida u obliku gela pomoću posude. Doktor dentalne medicine će ostaviti posudu u vašim ustima najmanje 10 minuta kako bi gel vodikovog peroksida pomogao uništiti bakterijske stanice prisutne u parodontalnom džepu.

Vodikov peroksid za oralnu higijenu

Tražite način da rano izbacite bakterije koje uzrokuju bolesti desni? Ne tražite dalje. Vodikov peroksid, h2o2, može se koristiti i kao preventivna mjera! Korištenje 3% otopine vodikovog peroksida s vodom (vrsta koja je dostupna u većini ljekarni) može pomoći u uklanjanju plaka s površine vaših zubi i poništiti najranije znakove bolesti desni. Također možete isprobati ispiranje usta vodikovim peroksidom miješanjem otopine od pola vode i pola 3% vodikovog peroksida. Upotrijebite četkicu s mekim dlačicama za nanošenje 3% otopine jednom dnevno nakon pranja zuba i nastavite s svakodnevnom rutinom čišćenja zubnim koncem.

Izbjeljivanje zubi

Vodikov peroksid također ima posebno mjesto u kozmetičkoj stomatologiji, budući da je jedna od njegovih poznatijih upotreba izbjeljivanje zubi. Količina vodikovog peroksida koja se nalazi u proizvodu za izbjeljivanje ovisi o njegovoj vrsti i načinu na koji se koristi. Na primjer, neke zubne paste za izbjeljivanje sadrže vodikov peroksid, sastojak za izbjeljivanje koji preporučuju stručnjaci. Izbjeljivanje zubi vodikovim peroksidom čisti mrlje koje bojaju zub iznutra prema van, za razliku od zubnih pasta koje koriste silicij za čišćenje visoke razine, koji uklanja samo površinske mrlje na vanjskom sloju. Stoga, ako tražite jednostavnu primjenu kod kuće koja ne košta puno, pasta za izbjeljivanje zuba s vodikovim peroksidom mogla bi biti pravi izbor!

Međutim, ako tražite neposrednije i drastičnije rješenje za izbjeljivanje, razmislite o ulaganju u profesionalno izbjeljivanje u ordinaciji vašeg doktora dentalne medicine. Nijedna pasta za zube ne sadrži toliko vodikovog peroksida kao proizvod za izbjeljivanje zuba koji koristi vaš doktor dentalne medicine. Viša koncentracija znači da vodikov peroksid izbjeljuje vaše zube brže od pasta za zube niske koncentracije ili proizvoda za izbjeljivanje koji se prodaju bez recepta.

Je li vodikov peroksid siguran?

Ako se koristi ispravno i prema uputama proizvođača, izbjeljivanje zuba na bazi vodikovog peroksida sigurno je i učinkovito. Za druge namjene, poput liječenja desni, vodikov peroksid je obično siguran ako se koristi prema uputama. Iako ćete najvjerojatnije biti dobro ako progutate malo vodikovog peroksida iz svog ormarića s lijekovima, trebali biste paziti da ne unesete jaču koncentraciju. Uvijek provjerite naljepnicu proizvođača i koristite bilo koji proizvod s vodikovim peroksidom samo prema uputama.

Iako je vodikov peroksid lako dostupan i možda čak imate bočicu s njim kod kuće, bilo bi dobro da se posavjetujete sa svojim doktorom dentalne medicine prije nego što ga počnete koristiti u ustima. Vaš vas doktor dentalne medicine može uputiti na pravi proizvod za upotrebu, bez obzira tražite li zdravije desni ili bjelji osmijeh.

Preporučeni proizvodi

Sve o zdravlju desni