Liječenje krvarenja desni

Za čitanje ovog članka je potrebno 3 minuta.

Perete zube. Koncem čistite između njih. Zatim primijetite da vam desni malo krvare. Možda mislite da to nije velika stvar (a možda i nije), ali trebali biste pitati svog doktora dentalne medicine da to provjeri. Krvarenje desni može biti početak gingivitisa, a može završiti uznapredovalom bolešću desni. Dobra vijest: uz pravi tretman, možete promijeniti tu priču.

Što je gingivitis?

Gingivitis je blagi oblik bolesti desni uzrokovan nakupljanjem plaka (koji se ponekad naziva i biofilm) na zubima. Uzrokuje crvenilo, iritaciju i oticanje desni oko baze zuba.

Ako se ne liječi, gingivitis se može pretvoriti u bolest desni koja može dovesti do gubitka zuba. Dentalni higijeničar primjećuje krvarenje, oticanje i iritaciju tijekom čišćenja zuba. To mogu biti znakovi gingivitisa. Uz pravilnu oralnu njegu i daljnje liječenje, možete poništiti učinke gingivitisa.

Profesionalni tretman za krvarenje desni

Tijekom vašeg pregleda, vaš će doktor dentalne medicine ispitati položaj vaših zubi, čeljusti i zubnih radova, kao što su zubne plombe, krunice i mostovi, kako bi utvrdio postoji li problem s pozicioniranjem koji vas sprječava u učinkovitom pranju četkicom ili koncem. Ako postoji problem, doktor dentalne medicine će dati prijedloge za liječenje ili strategije za njegovo prevladavanje.

Vaš higijeničar će parodontnim sondiranjem (mjerenje dubine desni) procijeniti imate li recesiju desni. Ovo ispitivanje će se ponavljati na terminima da se vidi poboljšava li se zdravlje desni ili pogoršava.

Vaš higijeničar pregledat će pravilno četkanje i čišćenje između zuba kako bi vam pomogao poboljšati oralnu njegu kod kuće. Kontrolni pregledi i čišćenja ključni su za praćenje i poništavanje bolesti desni.

Liječenje krvarenja desni kod kuće

Četkajte i čistite između zuba bolje i češće. Slijedite upute svog higijeničara. Dobra rutina njege zuba uvelike pomaže u uklanjanju bakterija iz usta koje mogu izazvati upalu desni. Može čak pomoći u preokretu rane bolesti desni. Četkajte četkicom s mekim dlačicama i redovito čistite između zuba. Četkajte dva puta dnevno i čistite između zuba barem jednom dnevno.

Koristite antiseptičku vodicu za ispiranje usta

Vaš doktor dentalne medicine može predložiti dodavanje antiseptičke vodice za ispiranje usta vašoj rutini oralne njege. Ne samo da antimikrobna vodica za ispiranje usta može pomoći u preokretu gingivitisa, već vodica za ispiranje usta koja smanjuje i eliminira bakterije u ustima također može spriječiti upalu i krvarenje desni.

Jedite bolje. Zdrava hrana poboljšava vaše oralno zdravlje opskrbljujući desni dobrim hranjivim tvarima. To znači da jedete više voća i povrća i manje slatke hrane, uključujući rafinirani kruh.

Pratite stres. Tjeskoba može utjecati na vaše oralno zdravlje. Stres može povećati upalu u vašem tijelu, što zauzvrat može dovesti do lakog krvarenja desni. Stres također smanjuje funkcionalnost vašeg imunološkog sustava. Zbog toga je vašem tijelu teže boriti se protiv infekcije. Osim toga, zbog stresa je manje vjerojatno da ćete se brinuti o sebi, što bi neizbježno moglo značiti da manje perete zube.

Nemojte pušiti. Iz mnogo razloga, pušenje je loše za vaše zdravlje. Zubi i desni uključeni. Pušenje slabi vaš imunološki sustav, što vašem tijelu otežava borbu protiv bolesti desni.

Nemojte dijeliti čaše za piće ili četkice za zube

Bolesti desni i krvarenje desni su zarazni. Ako vaš partner ima puno bakterija u ustima, vjerojatno ćete povećati rizik od problema s desnima.

Ako primijetite krvarenje desni, važno je da o tome razgovarate sa svojim doktorom dentalne medicine. Ako se ne liječi, krvarenje desni može dovesti do gingivitisa i ozbiljnije bolesti desni. Bolje je da se vaš problem dijagnosticira prije. Postoje postupci u ordinaciji i stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste izliječili bolest desni i poboljšali svoje oralno zdravlje.

Preporučeni proizvodi

Sve o zdravlju desni