Mogu li povučene desni ponovno izrasti?

Za čitanje ovog članka je potrebno 3,5 minuta.

Ako mislite da vam zubi izgledaju duže nego prije, to bi moglo biti zbog vaših desni. Povlačenje desni događa se iz mnogo razloga, od pranja zubi s prevelikim pritiskom do škrgutanja zubima. Vaše navike za njegu usne šupljine, raspored zubi, način života i geni također igraju ulogu kada je riječ o povlačenju desni.

S obzirom na to da povlačenje desni utječe na izgled vašeg osmijeha i može vam srušiti samopouzdanje, možda se pitate mogu li povučene desni ponovno izrasti? Iako povlačenje zubnog mesa ne nestaje samo od sebe, možete razgovarati sa svojim doktorom dentalne medicine ili parodontologom o raznim dostupnim tretmanima za rješavanje problema i sprječavanje pogoršanja.

Što se događa kada se desni povuku?

Vaše desni štite zube i to na dva načina. Prvo, pričvrsna gingiva sigurno povezuje vaše zube s kosti. Drugo, pomična, ili gingivalna sluznica štiti unutrašnjost vaših obraza i desni. Rub tkiva desni, koji okružuje vaše zube, poznat je kao gingivalni rub. Kada se rub povuče sa zuba, korijenje ostaje izloženo i podložnije karijesu i gubitku zuba.

Rastu li povučene desni ponovno? Nažalost ne. Nakon što se tkivo desni povuče natrag i odmakne od zuba, nestaje zauvijek, jednostavno nije moguće da desni ponovno izrastu.

Mogućnosti liječenja desni koje se povlače

Iako se vaše desni neće vratiti same od sebe, postoji nekoliko načina za liječenje povučenih desni. Najprikladniji tretman ovisi o tome koliko je povlačenje uznapredovalo i imate li simptome parodontne bolesti. Ako postoji veliko povlačenje desni, vaš bi doktor dentalne medicine mogao preporučiti presađivanje zubnog mesa kako bi se nadomjestilo izgubljeno tkivo. Presađivanje desni je kirurški postupak koji obično uključuje uzimanje tkiva s jednog područja, kao što je nepce, a zatim ga premješta u područje desni. Ako imate znakove bolesti desni, doktor dentalne medicine bi također mogao izvesti dubinsko čišćenje zuba, kako bi uklonio sve bakterije i ostatke, prije nego što se tkivo pričvrsti.

Druga metoda liječenja povlačenja zubnog mesa poznata je kao kirurška tehnika iglenih rupica. Ova tehnika uključuje manipulaciju postojećeg tkiva desni preko izloženih korijena, a studije su pokazale da ima visoku učestalost uspjeha i zadovoljstva pacijenata.

Sprječavanje daljnjeg povlačenja

Nakon što se vaše desni izliječe, važno je pronaći način da smanjite rizik od daljnjeg povlačenja. U slučajevima kada je povlačenje blago, vaš doktor dentalne medicine može preporučiti da se usredotočite na sprječavanje daljnjeg povlačenja, umjesto na liječenje postojećeg.

Ako je povlačenje nastalo zbog intenzivnog pranja zuba ili korištenja četkice s tvrdom dlakom, vaš bi vam doktor dentalne medicine mogao savjetovati da olakšate četkanje i da koristite manje pritiska ili sile. Time nećete ispraviti postojeće stanje, ali će se smanjiti vjerojatnost da će vam se desni nastaviti povlačiti. Jedna od mogućnosti je prebacivanje na četkicu za zube s mekim dlačicama koja pomaže u zaštiti površine cakline i desni, umjesto nastavka korištenja četkice s tvrdim ili srednjim dlačicama.

Dobre navike njege usne šupljine, kao što je četkanje dva puta dnevno i korištenje koncem barem jednom dnevno, također mogu spriječiti pojavu dodatnog povlačenja desni. Ako su vam se desni povukle zbog krivih zuba ili nepravilnog zagriza, ispravljanje zagriza ili zubi može pomoći usporiti ili zaustaviti povlačenje. Budući da pušenje i uporaba duhana povećavaju rizik od povlačenja desni, prestanak pušenja također može pomoći u sprječavanju dodatnog povlačenja.

Ako pogledate u ogledalo i primijetite da su vam zubi izduženi ili osjetite bilo kakvu osjetljivost zuba zbog povlačenja zubnog mesa, nemojte čekati na odlazak kod svog doktora dentalne medicine za savjet i liječenje. Vaše desni ne rastu ponovno, ali postoje načini za rješavanje problema kako biste poboljšali izgled svog osmijeha, podigli samopouzdanje i poboljšali svoje oralno zdravlje.

Preporučeni proizvodi

Sve o zdravlju desni