Posjekotine na desnima: uzroci, liječenje i prevencija

Za čitanje ovog članka je potrebno 2,5 minuta.

Desni su meka tkiva u ustima. Desni su osjetljive i lako može doći do posjekotina. Također lako krvare pa nemojte biti uznemireni kada čak i najmanja ogrebotina uzrokuje krvarenje. Također se može činiti da puno krvarite, ali više je nego vjerojatno da je to kombinacija krvi i sline. Evo kako izbjeći i liječiti ozljede desni.

Uzroci posjekotina na desnima

Dlačice četkice za zube. Zubni konac. Oštra hrana kao što je čips. Čačkalice ili drugi šiljasti predmeti (kao što je olovka) koje možete staviti u usta. Bavljenje sportom. Sve su to stvari koje mogu dovesti do ozljeda desni. Mnogi posjekotine na desnima sasvim dobro zarastu same od sebe. Ako se pitate koliko ozbiljna može biti posjekotina desni ili kako zaliječiti posjekotinu na desni, na pravom ste mjestu!

Liječenje i zacjeljivanje posjekotina na desni

Ako imate posjekotinu, isperite usta slanom vodom ili antiseptičkim sredstvom za ispiranje. Na područje primijenite pritisak i led. To će vam pomoći da zaustavite krvarenje i ublažite bol. Ako nastavite krvariti, obratite se svom doktoru dentalne medicine. Koliko je potrebno da zacijele desni? To ovisi o pojedincu i vrsti ozljede. Većina posjekotina zacijeli sama od sebe bez medicinske pomoći. Ako vaša posjekotina ne zacjeljuje, svakako kontaktirajte svog doktora dentalne medicine ili liječnika kako biste saznali trebate li dodatnu liječničku pomoć.

Djeca i posjekotine na desnima

Djeca su po prirodi izložena većem riziku od ozljeda usta. Mogu se dogoditi tijekom igre ili sporta. Ako vaše dijete ozlijedi desni, evo što trebate učiniti.

  • Prije pregleda djetetovih usta temeljito operite ruke
  • Područje desni očistite hladnom vodom
  • Primijenite pritisak gazom ili čistom krpom
  • Kako biste smanjili oteklinu i krvarenje, neka vaše dijete sisa kockice leda ili sladoled.
  • Za odrasle i djecu. Obratite se svom doktoru dentalne medicine ili liječniku iz sljedećih razloga:
  • Ako se krvarenje ne zaustavlja ni nakon 5 minuta pritiska
  • Rez je duži od 1 centimetra
  • Posjekotina je ubodna rana
  • Posjekotinu je uzrokovao zahrđali predmet

Prevencija posjekotina na desnima

Ponekad se dogode nesreće. Zagrizete čips ili perec i nenamjerno vam zareže desni. Ili možda imate olovku ili čačkalicu u ustima, a ona sklizne i zareže vam desni. Kako biste spriječili posjekotine, ne tražimo od vas da se odreknete čipsa, ali možda želite oštre neprehrambene namirnice držati podalje od svojih usta.

Ako u obitelji imate sportaša, a posebno ako se bavi kontaktnim sportom, štitnik za zube odličan je način da spriječite ozljede usne šupljine. Dostupni su za kupnju već gotovi ili se mogu prilagoditi po narudžbi uz pomoć vašeg doktora dentalne medicine. Ne samo da će spasiti nositelja od mogućih ozljeda desni, već i slomljenih zuba!

Desni su važan dio vaših usta. Kao i bilo koji dio vašeg tijela, mogu se ozlijediti. Dobra vijest je da većina posjekotina na desnima zacijeli uz malo njege. Međutim, ako imate posjekotinu dužu od 1 centimetra, ubodnu ranu koja se dogodila zarđalim predmetom ili ne prestaje krvariti, obratite se svom doktoru dentalne medicine ili liječniku. Brinite o svojim desnima kako bi one nastavile brinuti o Vašim zubima!

Preporučeni proizvodi

Sve o zdravlju desni